Српски  Magyar 

У ОШ "Вук Караџић" одржана противпожарна вежба

У Основној школи "Вук Караџић" данас је одржана јавна показна вежба Ватрогасне јединице Србобран и ученика ове образовне установе у којој је симулиран пожар у кухињи и акција евакуације и спашавања повређених. Учешће у акцији узеле су и екипе Службе хитне медицинске помоћи Дома здравља "Др Ђорђе Бастић" и Полицијске станице Србобран. 

Све је почело сиреном за узбуну која се огласила тачно у 09.45 часова, а одмах затим из учионица у којим се одвијала настава, мирно и у савршеном реду почели су да излазе ученици, предвођени својим наставницима. У најкраћем року они су напустили објекат, а скоро истовремено, са друге стране зграде, зачуле су се сирене Ватрогасне јединице и почела је акција гашења пожара. Добро опремљени ватрогасци "изборили" су се са ватром у кухињи, преконтролисали све просторије и одмах изнели двоје повређених, једну особу са лакшим и једну са тежим повредама. Њих су одмах испред школе збринуле екипе лекара и упутиле у стационар. За свега 15 минута присутни су имали прилику да виде како интервенише Ватрогасна јединица у ванредним ситуацијама и увере се у њихову спремност.

О акцији и свему приказаном говорио је Дамир Маџгаљ, командир Ватрогасне јединице. Он се захвалио својим колегама, ученицима и наставном особљу, медицинским радницима и полицајцима, што су учествовали у а показној вежби, посебно истичући важност сталне приправности и увежбаности свих делова друштва који учествују у решавању ванредних ситуација. Овакве вежбе веома су корисне. Сви би требали знати како да се понашамо у оваквим ситуацијама, да знамо како да спроведемо евакуацију и заштитимо људе. Координација и сарадња са осталим службама је веома важна и данас је управо приказоно како то треба да функционише", рекао је Маџгаљ.

Директорка ОШ "Вук Караџић" Јулкица Поповић изразила је задовољство што се оваква акција организовала у школи по први пут после неколико деценија. "Показна важба ове врсте је за нас од велике важности, и за ученике и за наставнике, јер у реалној ситуацији, ако не прођемо кроз овакве обуке, неки би се вероватно и збунили. Сада знамо како реаговати у ванредној ситуацији ове врсте и надам се да ћемо и у будуће имати сличне вежбе. Деца и наставници су се показали као веома добри, сви су добро одрадили задатке, посебно ватрогасци и медицинска служба, и веома сам задовољна приказаним", рекла је Поповић.

"Акција је одлично прошла, али морам да изразим и своје благо жаљење што јој није присуствовало и више грађана. Људи треба да виде овакве вежбе, да науче како реаговати и шта учинити у оваквим ситуацијама. Важба је организована први пут после веома дуге паузе и надам се да ће их бити више. Развијене државе раде на оваквим обукама, не само спрецијализованих служби већ и свих грађана", рекла је др Јелена Радовановић из ДЗ "др Ђорђе Бастић".