Српски  Magyar 

Председник општине Србобран на прослави 10. рођендана НАЛЕД-а

Predsednik opštine Srbobran na proslavi 10. rođendana NALED-a

Нешко Честић, председник општине Србобран, заједно са супругом, присуствовао је обележавању десетогодишњице рада Националне алијансе за локални развој – НАЛЕД, организованој у Белом двору. Прослава је окупила више од 600 угледних званица, политичких и привредних лидера, градоначелника и председника општина, представника државних институција и међународних организација, амбасадора и дипломата из земље и света, међу којима су били и садашњи и претходни амбасадори САД у Србији.

Скуп је отворила доскорашња председница Управног одбора НАЛЕД-а и актуелна министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић.

„Последње две године биле су посебна прекретница у раду НАЛЕД-а јер смо наишли на отвореност Владе и Скупштине какву до тада нисмо видели и нисмо могли да очекујемо. Направљене су две важне радне групе – за сузбијање сиве економије и унапређење позиције Србије на Doing business листи. Такође смо покренули оснивање Економског кокуса. Резултати су били такви да смо направили први стратешки документ за решавање сиве економије, обезбедили најбољи пласман на Doing business листи у последњих девет година. У парламенту је усвојено скоро 100 амандмана за фино подешавање закона у најбољем интересу привреде и грађане“, рекла је Брнабић.

Министар пољопривреде и донедавно потпредседник УО НАЛЕД-а, Бранислав Недимовић, рекао је да постоје најмање три важна разлога зашто сматра да је добро бити члан НАЛЕД-а. Локална администрација града који је водио постала је бољи сервис, Сремска Митровица добила је међународно признање листа Financial Times што се не би догодило без НАЛЕД-а, и у град је дошао најмање један инвеститор и отворио 600-700 радних места, захваљујући активностима НАЛЕД-а.

У протеклих 10 година НАЛЕД је реализовао 73 пројекта за јачање конкурентности Србије. На иницијативу удружења уведене су електронске грађевинске дозволе, укинуто 138 парафискалних намета и спроведена трећина препорука Сиве књиге међу којима је обједињена уплата пореза и доприноса на зараде и смањење папирологије за трудничко боловање. Више од 30 локалних самоуправа у нашој земљи унапредило је услове пословања и рад администрације кроз Програм цертификације општина с повољним пословним окружењем.

„Верујем да је прави тренутак за успостављање чвршће сарадње са Националном алијансом за локални развој. Значај ове организације расте из године у годину и  НАЛЕД, кроз заједничке активности, може одиграти једну од кључних улога у побољшању пословног амбијента у општини Србобран. На нашој Канцеларији за локални економски развој је да те контакте интезивира, затражи подршку и укључи се у пројекте које спроводи НАЛЕД“, рекао је након прославе Честић.

Како је најављено на прослави, развој електронске управе и електронског плаћања, употреба е-документа, креирање система е-простор за израду планске документације, увођење online регистра непореских намета и других електронских сервиса, биће стратешки циљ НАЛЕД у будућем деловању. На скупу је најављено је да би електронска Србија могла да обезбеди три важна предуслова за развој повољног пословног амбијента и јачање конкурентности – ефикасност администрације, доступност информација и смањење сиве економије и корупције.