Српски  Magyar 

Честић: Стоп крађама у атарима општине Србобран!

Neško Čestić, predsednik opštine Srbobran

Руководства општине Србобран, Полицијске станице Србобран и Пољочуварске службе договорили су данас још интезивнију контролу атара у свим катастарским општинама у циљу спречавања било каквих крађа и других протизаконитих радњи у пољима. За ове акције појачано је бројно стање у Пољочуварској служби и договорена куповина једног теренског возила за потребе Полицијске станице.

"Као што смо најавили да ће Србобран бити чиста животна средина у којој нико неће моћи да некажњено загађује окружење и одлаже смеће где пожели, тако исто најављујемо да ћемо стати на пут крађи у пољима. Нећемо дозволити да нечији вишемесечни вредни рад и улагања нестану у једној ноћи, и сви којима пада на памет да крађом усева брзо и лако зараде, мора бити јасно да ће у пољима наилазити на одлучне пољочуваре и полицијске екипе. Ред мора да постоји и заштитићемо поштене пољопривредне произвођаче од бахатог понашања", саопштио је Нешко Честић, председник општине Србобран.
 
Честић је о овој теми данас разговарао са начелником и командиром Полицијске станице Србобран, Милованом Форкапом и Родољубом Ђиновићем, чланом Општинског већа задуженим за пољопривреду Небојшом Недељковићем, координатором комуналне и пољочуварске службе Михајлом Рељићем, и шефом Службе заштите и надзора Ратомиром Павковим.
 
Како је договорено, локална самоуправа обезбедиће за потребе Полицијске станице једну теренску Ладу Ниву, како би у сваком тренутку полицијски службеници могли пружити помоћ пољочуварима у атару. Уколико буде потребно обезбедиће се и друга опрема која може помоћи ефикаснијем раду обе службе.

Састанку је присуствовао и пољопривредни произвођач Берец Саболч, којем је овом приликом враћен род кукуруза који су лопови претходног дана покушали да украду са његове њиве. Наиме, пољочувари су у њиви близу Србобрана пронашли 11 џакова кукуруза припремљених за одношење. Чекали су лопове али се они нису појаили, па су род пренели у зграду СО, затим пронашли власнике парцеле и данас им вратили замало украдено.  
 
"Сезона је почела још у септембру, а од 01. октобра са додатних десет пољочувара, још боље покривамо све пољопривредне површине. Пет додатних пољочувара распоређено је у Србобрану, три у Турији и два у Надаљу, и већ после неколико дана показали су се резултати рада. Прво смо ухватили крадљивце кукуруза у Надаљу, затим смо спречили неке крађе у којим су лопови побегли, а јуче смо близу Србобрана пронашли 11 џакова кукуруза припремљених за одношење. Све пронађено смо вратили власницима и спречили да имају штету. Договорили смо са Полицијском станицом заједничке акције и лопови од сада неће моћи лако да однесу род са њива. Сви приступни путеви њивама су покривени и наше и полицијске патроле контролишу атар и у овим кишним данима", рекао је Ратомир Павков, шеф Службе заштите и надзора.
 
Он је изразио задовољство бројним стањем у пољочуварској служби, али је и позвао саме пољопривреднике да помогну службеницима у спречавању крађа. "Често људи, како кажу сами, неће да се мешају у ситуације у којим се појављују лопови. Сами нас информишу да су видели нешто сумњиво, али када ствар дође до састављања записника, већина се њих повуче. Поручујем им да се не плаше, јер они нам могу бити највећа подршка. На тај начин би сваки пољопривредник у неку руку био и пољочувар", рекао је Павков.