Српски  Magyar 

Србобран послао понуду за градњу фабрике меда

Општина Србобран ушла је у најужи избор за место у ком би ускоро требала да се гради "фабрика меда" српских пчелара. Уз Србобран, у конкуренциј су још Рача, Ћуприја, Сурдулица и Мали Зворник, а све ове локалне самоуправе послале су најбоље понуде Савезу пчеларских организација Србије (СПОС), који ће за десетак дана донети коначну одлуку, пренели су портал eKapija и новосадски Дневник.

Све ове општине нуде инфраструктуру и од 195.000 до 242.000 еура директне помоћи за градњу фабрике, које је, према предрачунима, вредна око 650.000. Ако све буде текло по плану, изградња би могла да крене већ почетком 2017, рекао је Родољуб Живадиновић, председник СПОС-а.

Погон би био сабирни центар за извоз меда свих пчелара Србије, али и за паковање у мала паковања за српске и иностране ланце трговина, те би било места и за нова запошљавања. Заједнички погон за паковање и пласман, о коме се већ неколико година говори, омогућиће пчеларима да не зависе од откупљивача, који често нуде врло неповољне цене.

СПОС је 26. октобра организовао састанак у Привредној комори Београда, где су све понуде детаљно размотрене. Након састанка, коме су присуствовали и представници НАЛЕД-а и министарка локалне самоуправе Ана Брнабић, Извршни одбор СПОС-а објавио је да су Србобран, Рача, Ћуприја, Сурдулица и Мали Зворник у најужем избору. Њима ће данас бити послат још један упитник, како би све било прецизирано и како би СПОС добио званичне понуде са свим детаљима.

Пчелари су, иначе, одлучили да неће адаптирати ни преправљати неки од постојећих објеката, већ да ће саградити потпуно нов. Разлог томе је што желе да фабрика буде искључиво у власништву њиховог удружења, без бојазни да би касније могло да буде било каквих проблема. Фабрика је пројектована за откуп и паковање око 1.000 тона меда годишње, али то није коначна бројка. Погон је тако осмишљен да не постоје количинска ограничења, изузев складишног простора.