Српски  Magyar 

"Добро срце", уз подршку НИС-а, помаже угроженим породицама

Удружење грађана "Добро срце" општине Србобран, чији мото "Будимо људи" већ на првом кораку открива карактер и циљ деловања организације, ових дана реализује пројекат набавке и поделе огревног дрвета за финансијски угрожена и стара и немоћна лица. Хуманитарну акцију са 360.000 динара фанансијски је подржала Нафтна индустрија Србије, реализујући свој велики пројекат "Заједници заједно".

Активисти "Доброг срца" данас су током целог дана пунили тракторске приколице огревним дрветом и празнили их пред кућама оних чија је тешка материјална ситуација била једини услов да се нађу на списку за помоћ. Уз дрва, као додатну подршку, угрожене породице су добијале и по џак кромпира, помоћ коју је "Добро срце" обезбедило од хуманих људи спремних да помогну.

"Помоћ иде породицама у сва три насељена места општине, на адресе укупно 22 угрожена домаћинства. Делимо онолико колико смо успели да обезбедимо за добијени новац и сва домаћинства добиће по 2,5 кубних метара, јер смо желели да помоћ стиге до што више породица. Знамо да су потребе знатно веће, али бирали смо оне најугроженије, са већим бројем укућана, посебно деце, јер знамо колико је тешко обезбедити све што је потребно за зимске месеце. Успели смо да огреву придодамо и кромпир, захваљујући донацији једног хуманог појединца", рекао је у заслуженој паузи утовара огрева Жељко Тушевљак, председник Управног одбора "Доброг срца".  



Према речима Тушевљака, ово је први пут да је "Добро срце" добило озбиљнију донацију. "Хвала НИС-у на разумевању за потребе грађана, али и за вразумевање наше жеље да делујемо и помогнемо. Подршку смо имали и од локалне самоуправе и председника Нешка Честића, затим од појединих пољопривредних газдинстава, хуманих породица које желе да помогну, и то је најбољи пример како се заједничком акцијом и издвајањем које треба да буде само у складу са могућностима, може значајно помоћи угроженим", рекао је Тушевљак.  

До сада је удружење организовало око 200 акција и тако закуцало на исти број адреса у општини Србобран. "Наших 136 чланова свакога месеца издвоји чланарину по 200 динара и некоме упути помоћ. Носили смо пакете хране, хигијенске пакете, огрев, куповали лекове, плаћали делове рачуна за струју, делили одећу, обућу, школски прибор и новогодишње пакетиће, помагали штићеницима из Удружења 'Бисер', само с циљем да будемо од користи и од помоћи онима којима је помоћ потребна. Радимо ради себе и ради тих људи, а највећа награда нам је осмех деце којој се трудимо да помогнемо. Наш мото је 'Будимо људи', реченица којом нас је опомињао и усмеравао наш покојни патријарх Павле", рекао је Тушевљак.

Овом приликом он је посебно захвалио породици Драгана Белића, пољопривредном газдинству Андроцки, Милану Матићу, Јовану Тешићу, породици Зорана Младеновића, као и свим члановима "Доброг срца" на челу са председником Ђорђем Ђукићем.