Српски  Magyar 

Делфај запослио 260 грађана општине Србобран

Више милиона динара на рачун нето плата свакога месеца стигне у Србобран, Турију и Надаљ само из једне комапније, што одавно није био случај када се говори о општини Србобран. Реч је о компанији Делфај, једној од највећих светских компанија у области добављача аутомобилске индустрије. Када се томе дода и милион динара, сума која месечно буде уплаћена у општински буџет на основу обавеза послодавца према држави, постаје јасно да је Делфај постао веома значајан партнер грађана општине Србобран и локалне самоуправе.

Са жељом да се на лицу места увери како то изгледа радити за Делфај, посебно због чак 260 грађана општине Србобран који тренутно раде у овој компанији, погоне фабрике у Новом Саду данас су посетили Радивој Парошки, председник општине Србобран, Ђорђе Џеков, члан Општинског већа задужен за привреду, и Радивој Дебељачки, руководилац Канцеларије за локални економски развој. Њих су веома срдачно примили Јелица Чобановић, директорка, Бранко Стоисављевић, први човек производње компаније Делфај, и Наташа Драгичевић из сектора за људске ресурсе.

Последњих месеци у компанију Делфај запослило се 260 радника из општине Србобран, број који значајно мења слику незапослености у Србобрану, Турији и Надаљу. Ово је резултат четворомесечне промоције понуде отворених радних места у компанији, коју су уз Делфај, заједно организовали Канцеларија за локални економски развој и Национална служба за запошљавање. На почетку једном недељно а сада већ два пута, Делфај је вршио интервјуе са заинтересованим особама у Србобрану и ова промоција резултирала је запошљавањем овог броја радника. За сада, јер понуда важи и даље.

„Желели смо да видимо под којим условима наши радници, грађани општине Србобран, раде у овој фирми. Број од 260 запослених је стварно одличан, исто толико породица сада има једно примање више и сигурно квалитетније живи. На лицу места се види да се ради о светској компанији, систем беспрекорно функционише, а услови у којима радници раде су веома добри. Они имају редовна примања, обезбеђен превоз и топли оброк, здравствену заштиту у кругу фабрике, мотивисани су да раде и имају шансу да напредују. Знам да раде по сменама од осам сати, уз две паузе од укупно пола сата, али сам и видео и уверили су нас да онај ко се труди и добро ради, има сигурност и заштиту послодавца. Општина Србобран је учинила све да се Делфај представи нашој јавности, да пронађе радну снагу у нашим местима, и добро је да понуда стоји и даље; ко жели и спреман је да ради, ко прође обуку и покаже способност, може потражити своју шансу у овој компанији“, рекао је након посете новосадској фабрици Парошки.

Пролазак кроз фабрички погон обележила су и поздрављања познаника и пријатеља са србобранских улица, па су представници локалне самоуправе искористили прилику да из прве руке чују како је радити за Делфај. У разговору са Парошким три младе девојке из Србобрана нису криле задовољство оним што их је дочекало на новом радном месту, и све три своју непосредну будућност, како су рекле, виде у овој компанији. "Нормално је да пред својим послодавцима кажу да се задовољне, јер желе да раде, али причали смо и одвојено, сами, и стварно су изразиле задовољство. Рекле су нам да су лако савладале оно што је од њих тражено да науче, као и да им прија да раде заједно са својим пријатељима и познаницима из Србобрана. Види се на њиховим лицима да говоре искрено, а свакако да имају пуно право да желе и да се труде да им буде и боље“, рекао је Парошки.

Председник општине је истакао да је локална самоуправа дала пуну логистичку подршку активностима компаније Делфај и њиховој потрази за радном снагом, јер се тако решава проблем незапослености. „Чини ми се да се уз добре услове које неки послодавци нуде, као што су, уз добру плату, плаћени путни трошкови и топли оброк, скоро брише разлика између инвестиције у општину Србобран или оближњи Нови Сад. Волео бих, нормално, да их што пре буде у Србобрану, али док не стигну, и ове инвестиције у непосредној близини наше општине могу бити од значајне користи за нас“, рекао је Парошки.

Према његовим речима, овде се не ради о промоцији ни локалне самоуправе ни компaније Делфај, већ о промоцији добре сарадње која је резултирала запошљавањем већег броја људи.

"За успостављање вишеструко корисне сарадње, и за запослене, и за општину Србобран, и за Делфај, можемо захвалити добро осмишљеној политици Владе Србије. Стварање услова за долазак великих инвеститора какав је Делфај, што је политика и републичке и покрајинске владе, отворило је врата за запошљавање и наших суграђана и бројних других незапослених лица из целог региона. Успешна реализација те политике доноси корист свим грађанима а Делфај је одлична потврда тога", рекао је Парошки.  

Управо због ове добре сарадње, из компаније Делфај и даље позивају све заинтересоване грађане општине Србобран да посете ОТВОРЕНА ВРАТА, која се организују два пута недељно.

"Сваког понедељка од 17.00 часова и сваке среде од 10.00 часова у Националној служби за запошљавање у Србобрану се одржавају Отворена врата и том приликом кандидати могу послушати презентацију наше компаније, као и остати на интервјуу за посао. У зависности од позиције, у обзир могу доћи и кандидати без радног искуства. На пример, за позицију оператера у производњи довољна је завршена само основна школа, спремност на рад у три смене и тражи се педантност и одговорност у раду. Исто тако инжењерски техничар може да започне каријеру без претходног релевантног радног искуства, али са техничким знањем са факултета. Делфај компанија се захваљује општини Србобран, као и Канцеларији за локални и економски развој на свесрдачној подршци коју су показали ових пар месеци“, поручују из компаније Делфај.

Иначе, Делфај је глобални лидер и једна од највећих светских компанија у области добављача аутомобилске индустрије. Испоруком напредних електричних и електронских делова, погонских склопова и безбедоносних технологија произвођачима возила омогућује да возила постану сигурнија, зеленија и боље повезана.

Делфај компанија у Србији производи електричне инсталације за путничка возила различитих произвођача аутомобила широм Европе. Фабрика се налази у Новом Саду, у радној зони Север II. Делфај компанија је истрајна у стварању радног окружења које нуди каријерне могућности за запослене на свим нивоима.

Делфај компанија константно гради мрежу добављача, са посебном пажњом на успостављање сарадње на локалном нивоу како би између осталог допринела развоју домаће привреде.