Српски  Magyar 

ИПАРД програми шанса за развој пољопривреде

"Циљ овог предавања био је приближити пољопривредницима све услове конкурисања у ИПАРД програмима, охрабрити их да се укључе у ове процесе и уверити их да могу имати добру подршку у реализацији својих планова да прошире производњу", рекао је Ђорђе Мирковић, дипломирани инжењер пољопривреде са 15 година искуства у развоју и вођењу пројеката, након у петак одржаног предавања у Србобрану. Интересовање србобранских пољопривредника било је задовољавајуће и сала Скупштине општине била је попуњена скоро до последњег места.

"ИПАРД највише подржава производњу млека а затим и меса, односно сточарство. Доста заинтересованости показује се и у воћарству јер је наше агро-климатско подручје веома погодно, а ту је и слободан извоз у Русију, што је веома важно. ИПАРД прописује модерну пољопривредну производњу, усклађену са националним мерама, које су веома приближене ЕУ регулативама, и то је будућност којој се треба посветити. Проценат бесповратних средстава на самом почетку спровођења програма је знатно већи и то треба искористити, а тренутно је то 60 или 65 одсто. Словенија је максимално искористила бесповратна средства, посебно за ИПАРД, и треба следити те примере", рекао је Мирковић.       

Предавање о ИПАРД програмима су организовали општина Србобран и "2KM consulting doo", фирма са дугогодишњим искуством у писању пословних планова, припреми домументације и вођењу пројеката. 


ИПАРД програм је намењен пољопривредним произвођачима млека, меса, воћа, поврћа и ратарима за:  изградњу и реконструкцију  производних објеката као и објеката за складиштење; набавку нове опреме за наведене производње (машине за руковање и транспорт чврстог, полутечног и течног стајњака, машине за припрему сточне хране, опрема за храњење животиња,опрема за стакленике, пластенике и објекте за производњу воћа и поврћа, опрема за бербу, сортирање, паковање и складиштење); набавку нових трактора и прикључне механизације (плугова, тањирача, међуредних култиватора, грубера, сетвоспремача, ваљкова, навигације, сејалице, прскалице, атомизера и тракторских приколица).