Српски  Magyar 

Свечано обележен 9. мај - Дан победе

Полагањем венаца на споменик палим борцима у Другом светском рату и пригодним програмом, обележен је 09. мај - Дан победе, као и 73. годишњица од капитулације нацистичке Немачке и победе Савезника над фашизмом. Била је то прилика да се сви подсете на милионе страдалих у најгорим ратним сукобима које човечанство памти. Венце су на споменик положиле делегација општине Србобран, предвођена Радивојем Парошки, председником општине, делегација СУБНОР-а, затим локалних одбора Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије и Јединствене Србије.

Присутнима се први обратио председник општине Србобран Радивој Парошки. "Историја цивилизације је бременита разарањима и огромним људским жртвама, али Други светски рат је био врхунац људског безумља, идеолошке искључивости и деструкције. Године смрти, људске патње, отворених рана, мајчинских и детињих суза, године су у којима је цивилизација платила огромну цену опстанка људског рода, управо због тога те године су биле дуге као вечност. Дан победе над фашизмом је дан када је нацистичка Немачка потписала капитулацију. Шест година рата оставило је за собом разрушену Европу и већи део света. Ово је победа која је изменила судбину човечанства, она је спасила многе народе из фашистичког ропства. Дан победе није само историјски датум и подсећање на цену коју су платили народи за мир, то је и упозорење да се не допусти нови светски рат који би за планету могао да буде и последњи. Са ове временске дистанце са поносом можемо рећи да је наш народ дао огроман допринос победи у остварењу права да живе у слободи и управо због тога смо у обавези да данас негујемо и изнова обнављамо сећања на тај страшан рат и све жртве које су дате. То траже од нас славни преци, траже да говоримо о страдању као опомени и снази која је произашла из тог страдања, и прерасла у отпор невиђених размера. Последњих година рата, током 1944. и 1945. године, борци Народно-ослободилачке војске Југославије, у заједништву са борцима славне Црвене армије, у свакодневним борбама муњевитом брзином су ослобађали део по део Србије и напаћеном народу враћали осећај слободе. У Другом светском рату антифашисти су се борили за слободу, мир и равноправност међу државама и народима, и за те исте вредности и данас настављамо да се боримо. Смелост, храброст, одлучност, истрајност која је красила наше претке у борби за слободу, су особине и принципи на којима треба да градимо своју борбу за напредак нашег друштва. Дан 9. мај је дан када је већи део света коначно осетио укус слободе, тај дан представља дан светлости, топлине и наде за неки нови почетак заснован на принципима мира, разумевања, толеранције и борбе против нацизма и фашизма. Одавањем почасти страдалима за слободу, мир и идеале човечности истичемо своје опредељење, а то је борба за очување тековина извојеваних овом величанственом победом. Обележавање Дана победе је прилика да се подсетимо на огромне људске жртве и материјална разарања, пружимо захвалност онима који су извојевали победу и истовремено издали упозорење да се такво зло никада не понови. Нака мир буде вечан", поручио је председник општине Парошки.

У име Савеза бораца народно ослободилачког рата, Дан победе над фашизмом свима је честитао Љубомир Пањковић, председник СУБНОР-а. "Времена су увек била тешка. Ја сам доживео неколико ратова, Балкан је такво поднебље. Требамо велику почаст да дамо свим жртвама који су живот дали за нашу слободу. Данас могу да кажем да је задовољство једини начин да човек буде срећан, јер никада неће бити онако како ми желимо већ онако како је", рекао је Пањковић.