Feb 19, 2019 Last Updated 4:30 PM, Feb 18, 2019

Парошки посетио ЗЗ Србобран

Први пут након што се локална самоуправа заузела за решавање проблема у Земљорадничкој задрузи Србобран и након што је на место вршиоца дужности директора постављен донедавни помоћник председника општине Небојша Недељковић, Радивој Парошки, председник општине, посетио је ЗЗ Србобран. Он се у разговору са новим директором Недељковићем упознао са резултатима досадањших мера консолидације и плановима како наставити даљи опоравак задруге.

"Преузели смо један вид одговорности за ову задругу са дугом традицијом. Кренули смо у консолидацију, а први потез био је именовање новог руководиоца, директора Небојшу Недељковића, дојучерашњег мог помоћника за област пољопривреде. Направили смо пресек, видели шта је потребно чинити, а затим и обезбедили одређену финансијску подршку како би се исплатиле зараде радницима. Заједнички нам је задатак обезбедити и новац за исплату коопераната, што верујем да можемо да решимо до краја године. Они у претходном периоду нису имали могућност да добију оно што су оставили задрузи на чување и то морамо решити. Консолидација ће трајати један дужи период, али ће исплате ових наведених дуговања бити извршене", рекао је Парошки.

Председник општине Србобран је изразио задовољство што запослени у задрузи и чланови Управног одбора имају поверење у локалну самоуправу, јер је веома важно решити проблем и "обезбедити да задруга која располаже са око 500 хектара земље остане целовита".

"Многи су већ мислили да ће из свега направити одређену корист за себе, јер земља је веома драгоцена, али то нећемо дозволити и задруга ће наставити да ради и даље. Време је пред њом и поново ће бити успешна као некад", рекао је Парошки и још једном понудио подршку и помоћ руководству задруге у решавању свих проблема. "Имам поверење у руководство и директора Недељковића, знам да се ради о стручном лицу, и верујем да можемо консолидовати Земљорадничку задругу", рекао је Парошки.

Тренутно ЗЗ Србобран врши скидање жита са својих њива, а завршено је скидање уљане репице. Истовремено, за бројне кооперанте изводи се вршидба жита. "Финансијска ситуација у ЗЗ Србобран је веома лоша, али су се локална самоуправа и председник општине Радивој Парошки заузели да помогну консолидацију задруге. Општина Србобран нам помаже на начин да нам је дала могућност да скидамо усеве за површина које су узурпирала НН лица, што ће нам бити плаћено, а нама је сваки динар драгоцен. Задруга је задужена за више од милион евра и план је све консолидовати и задругу поставити на ноге у периоду од пет или шест година. Разговарамо са страним партнерима о могућности рада на дехидратору воћа и поврћа и ако у том послу постигнемо договор, могли би запослити један број људи. У том случају мењали би и сетвену структуру на нашим пољима", рекао је Недељковић.

Иначе, ЗЗ тренутно дугује две плате запосленим, а у тренутку преузимања дужности директора пре месец дана, радницима је дуговано пет зарада. "Успели смо да исплатимо три зараде и надамо се да ћемо већ почетком јула исплатити и заостале две, а онда кренути у редовну исплату", рекао је Недељковић. 

 

 

 

 

Службени лист