Српски  Magyar 

Ивањдански цветни венци украсили Надаљ

Надаљчани и њихови гости прославили су у суботу велики летњи празник - Ивањдан. Цветни венци најлепших боја красили су многе сеоске куће и главе девојчица и девојака, исплетени у жељи да овенчају природу која на Ивањдан доживљава свој најснажнији тренутак у години. Сеоску славу која се обележава још од оснивања места, почетком XIX века, увеличао је и веома леп културни програм под именом "Аматери своме граду и гости", у ком су уметничка друштва представила сво богатство народног наслеђа - историјског, музичког и обичајног.

За програм су се побринули културно-уметничка друштва и удружења грађана из Надаља и Србобрана: "Ивањско цвеће", "Бард", "Ром" и секција модерног плеса "Звездице".

На почетку програма окупљенима у центру села обратио се Радивој Парошки, председник општине Србобран. "Ивањдан носи са собом велики значај и прослава овог дана у Надаљу на далеко је препознатљива. На овај дан треба споменути знамените Надаљчане,  који су у овом месту оставили печат, попут Стевана Сурдучког, капетана регименте шајкашке, затим Момчила Тапавицу, првог Србина на Олимпијским играма, професора доктора Лазара Ракића, једног од наших највећих историчара. Мора се рећи и да је Надаљ место добрих, честитих и вредних људи, који на Ивањдан свима показују своје гостопримство. Желим вам срећан празник и да време које долази иза празника буде време слоге, развоја и благостања", рекао је пред почетак програма окупљеним Надаљчанима и њиховим гостима, председник општине Србобран Радивој Парошки.

Окупљени су уживали у играма из Кобишнице, Мачве, Баније, Шумадије и Бачке, "Звездице" су играле уз модерне мелодије, а у паузама могло се чути шта су све за Надаљ учинили, уз велике личности које је споменуо председник Парошки, и Велимир Милутиновић, познати економиста у области рударства, Алекса Чавић, Владимир Каракашевић и Сава Алексић, оснивачи певачког друштва, и други знаменити Надаљчани. 

Најбољи део забаве био је концерт популарног певача Топалка, који је за ову прилику био гост Надаља.

 

Службени лист