Feb 24, 2019 Last Updated 10:03 PM, Feb 22, 2019

Парошки посетио "Бисеров" еко камп

Председник општине Србобран Радивој Парошки, заједно са сарадницима, посетио је данас децу која ових дана бораве на Еко кампу Друштва за помоћ МНРО "Бисер". Он се састао са полазницима кампа и стручним лицима која брину о њима, присуствовао једној од бројних радионица организованих у циљу што успешније инклузије деце са посебним потребама у свакодневни живот, и разговарао са председницом "Бисера" Славком Попић о начинима унапређења подршке раду Друштва и заштите њихових чланова.

"Ово је 14. пут да организујемо еко камп. Пре толико година почели смо са идејом да окупимо децу са инвалидитетом и направимо им неки угођај током лета, а данас смо стигли до тога да наш камп, уз децу из наше општине, посећују и њихови другари из сличних удружења из Суботице, Кањиже, Врбаса, Зрењанина, Куле, Новог Сада, Бачке Паланке и бројних других места. Камп има инклузивни карактер па га посећују и сва друга заинтересована деца, која пролазе кроз све активности заједно са својим другарима из 'Бисера' или других удружења. За ове и друге пројекте имамо снажну подршку локалне самоуправе, можда и најбољу међу удружењима из целе Војводине. Од ове године активности финансирамо кроз јавне набавке, што је потврђује да смо квалитетан, лиценцирани пружалац услуга ове врсте. У ствари, ми смо продукт наше општине Србобран и сада смо постали свима препознатљиви", рекла је Славка Попић. "Бисер" тренутно пружа услуге дневног боравка за 20 корисника, располаже са 16 личних пратилаца, уз тенденцију раста тог броја, док услуге раног третмана прима од 60 до 80 младих са сметњама у развоју.


Председник општине Радивој Парошки изразио је задовољство због добре атмосфере на кампу и бројности учесника, што је најбоља потврда да је подршка усмерена у значајну активност.

"За нашу средину веома је важно да особама које имају одређене потребе пружимо подршку и разне услуге на добар и организован начин. Ми то имамо кроз 'Бисер', веома организовано и лиценцирано друштво које је због свог доброг рада израсло у институцију. Баш зато значајно подржавамо њихове активности, јер смо сведоци да управо стручњаци 'Бисера' укључују у заједницу сва лица са посебним потребама. Они су код нас саставни део друштва, нема више никаквих предубеђења о њима, укључени су у броје активности, учествују у јавним радовима и ми смо сведоци њиховог доброг рада. Препознајемо добар рад 'Бисера' и зато смо спремни да увек подржимо њихове пројекте", рекао Парошки.  

Као један од будућих корака у подршци деци са посебним потребама, Парошки види и могућност да штићеници 'Бисера' летују у србобранском одмаралишту у Сутомору. "Оно што су градили грађани општине Србобран, они треба и да користе. Некада су то користили одлични ученици или добри спортисти, а ове године смо боравак у Сутомору обезбедили и за један број пензионера. Пронаћи ћемо начина да то учинимо и за друге групе грађана, свакако треба то учинити и за штићенике 'Бисера'. Увек може да се пронађе толико новца да неко ко је то заслужио, осети благодети неког одмора, екскурзије или излета. Недавна реакција једне србобранске пензионерке, која нам је приликом сусрета захвалила са одлазак у Сутоморе, уз речи да тога није било можда никада не би видела море, најбоља је потврда да смо донели праву одлуку", рекао је Парошки.

Службени лист