Apr 25, 2019 Last Updated 4:00 PM, Apr 24, 2019

Опрез због грознице Западног Нила

Дом здравља "Др Ђорђе Бастић" позвао је грађане општине Србобран да приступе једноставним мерама превенције грознице Западног Нила, вирусног обољења које се преноси убодом зараженог комарца. На овај корак установа се одлучила након званично забележених случајева обољења у Војводини.

"Препоручује су употреба заштитних мрежа или комарника на вратима и прозорима, тако да комарци не могу да продру у затворен простор. Већина комараца је активна у у зору и сумрак, па требе избегавати боравак ван куће у овом периоду, уколико је то могуће. Потребно је користити репеленте (нпр. Аутан) током боравка на отвореном, уз истовремено ношење одеће са дугачким рукавима и ногавицама. Најмање једном недељно празнити воду из саксија за цвеће, посуде за храну и воду за кућне љубимце, из канти, буради и лименке у циљу смањења броја места на отвореном на којима комарци могу положити јаја. Уклонити одбачене гуме и друге предмете који могу да прикупљају воду. У случају појаве било каквих симптома болести одмах се јавити изабраном лекару", стоји у препорукама Дома здравља.

Симптоме грознице Западног Нила настају 3 до 14 дана од убода зараженог комарца у виду благе грознице, главобоље, мучнине, повраћања... Код малог броја оболелих долази до тешке клиничке слике са упалом мозга.