Apr 25, 2019 Last Updated 4:00 PM, Apr 24, 2019

Најбоља "Србобранска бразда" привукла најбоље ораче

Као ниједан пут до сада у 19 година дугој традицији одржавања, „Србобранска бразда“, такмичење орача које носи типично војвођанска обележја, привукла је овог 01. септембра пажњу скоро целе Бачке и Војводине. Захваљујући посебној енергији, жељи и спремности да се вредно ради и као резултат добије посећена манифестација, које нико укључен у организацију није жалио ниједан трен, стотине окупљених на „Србобранској бразди“ добили су после низа година прилику да присуствују добро осмишљеном и забавном догађају, који у будућности треба да постане бренд по ком се познаје Србобран.

Уместо двадесетак, колико је било претходних година, на 19. "Србобранској бразди" учествовало је чак 50 такмичара из бројних места србобранске, врбаске, бечејске, темеринске и других општина, спремних да „ору до зоре“ како би дошли до титуле најбољих орача плодних бачких атара. Такмичари су имали задатак да означене парцеле обраде у дубоком орању, а стручни жири, састављен од агронома и инжињера пољопривреде, оцењивао је отварање бразде, правац орања, равномерност дубине орања, општи изглед орања, као и завршетак орања и узоравање овратине. Осим тога оцењивала се и опремљеност трактора и орача.

Част да отвори 19. Србобранску бразду ове године припала је мр. Вуку Радојевићу, покрајинском секретару за пољопривреду.

„Србобранска бразда је јединствена манифестација на територији Војводине и због тога Покрајинска влада, преко свог надлежног секретаријата, жели да подржи овакав сусрет пољопривредника. Овакве манифестације на најбољи начин доприносе унапређењу и развоју пољопривредне проиводње, из разлога што пољопривредници могу да на једном месту размене искуства и нова достигнућа када је у питању примена агротехничких мера. Морамо дужну пажњу посветити адекватној примени агротехничких операција, јер оне доприносе бољем, стабилнијем и високом приносу“, рекао је Радојевић. Покрајински секретар за пољопривреду је подсетио на прошлогодишњу велику акцију Министарства пољопривреде и Покрајинског секретаријата за пољопривреду у којој су пољопривредници имали прилику да значајно обнове механизацију. „Издвојили смо велика средства за набавку нове погонске и прикључне механизације и успели смо да задовољимо готове све оне који су показали интересовање за новом механизацијом. Због тога што је ово одлична манифестација такмичарског типа која промовише важну вештину орања и добру механизацију, већ смо разговарали о могућности да наредне године на више места организујемо квалификационих такмичења, како би на крају овде добили најбоље војвођанске ораче, који нас могу представљати и на неким међународним такмичењима овог типа“, рекао је мр. Радојевић.

Председник општине Србобран, Радивој Парошки, посебно је истакао да локална самоуправе није штедела енергије и труда да ове године „Србобранску бразду“ подигне на значајно виши ниво у односу на претходне. „Присуствовао сам бројним досадашњим 'Србобранским браздама', али овогодишња је сигурно најбоље организована до сада. Све је урађено у кратком временском периоду захваљујући, пре свега, ентузијазму новог руководства Месне заједнице Србобран, коју води Нинослав Јокановић. Оно што су они урадили показује да је за све потребна добра воља и енергија, а снага долази сама по себи. Општина Србобран је то подржала, као што подржава све добре манифестације. Ми смо познато пољопривредно подручје са најплоднијом земљом, са успешним произвођачима, и било је потребно добро их организовати да би јавности показали шта знају. 'Србобранска бразда' треба да израсте у још бољу манифестацију, да постане још интересантнија за пољопривреднике и излагаче, а ове године то интересовање је било веома велико. То показује број посетилаца, број учесника и број привредника који излажу своје производе“, рекао је Парошки.

Задовољство одзивом и посетом није крио ни Нинослав Јокановић, председник Савета МЗ Србобран. Он је указано на значај ове приредбе и добру организацију, уз жеље да се она развија и постане препознатљива на ширем подручју, с обзиром да општина Србобран живи углавном од пољопривреде и пољопривредника. „И поред кратког временског периода за организацију овако озбиљне манифстације, успели смо да направимо добар тим и скренемо пажњу јавности на 'Србобранску бразду'. Хвала свим такмичарима који су уложили своју енергију и укључили се у манифестацију, као и излагачима и општини Србобран, која нам је пружила несебичну подршку. Само себи смо поставили тежак задатак да следећу, 20. јубиларну 'Србобранску бразду', учинимо још бољом и интересантнијом“, рекао је Јокановић.

Ако је најплоднији европски чернозем привилегија општине Србобран, онда је нормално да се у србобранском атару надмећу и најбољи орачи. Оцену да се несумњиво ради о најбољим орачима овог дела Бачке и Војводине дао и Владимир Ранков, један од људи који су учествовали у одређивању правила такмичења и члан Организационог одбора. Према резултатима стручних лица, у лакој А категорији прво место освојила је једна дама, Ливија Шерфезе, друго место припало је Ласлу Ковачу, а треће место Атили Мајарошу. У средњој Б категорији најбољи је био Ђорђе Дињашки, другопласирани је био Сретен Каћански, а трећепласирани Мирослав Симин. У тешкој Ц категорији за најбољег орача проглашен је Золтан Маг, друго место освојио је Золтан Чех, а треће Ратомир Стојков. Њима су припале новчане награде од по 20.000 за прво, 15.000 за друго, и 10.000 динара за треће место.

Награда је било и у дугим категоријама; најстарији такмичар био је Лазар Антић, рођен 1929. године, који се добро сећа како се некад орало коњима, дко је најмлађи био Левенте Фиштеш, рођен 2005. године, који, за разлику од Лазара, учи орати у климатизованим тракторским кабинама. Као једина учесница награђена је првопласирана у А категорији, Ливија Шерфезе, док је из најудаљенијег места, из Трешњевца у општини Кањижа, стигао орач Виктор Тот. Маг Золтан, први у Ц категорији, награђен је и за најопремљенији трактор.

Већ по традицији, ово је била прилика да се сви такмичари и посетиоци упознају са најбољим фирмама у области производње семенске робе, вештачког ђубрива и пољопривредне механизације, као и да размене искустава и иновације у овој области. Колико је орање некада било мукотрпан посао, још из времена када се орало коњима и воловима, приказао је Младен Већкалов, а управо да би се од заборава сачувала и ова вештина, заслужна је манифестација "Србобранска бразда" и посвећеници који су се потрудили да је добро организују. Било је места и времена и за наступ КУД-а "Бард" и тамбурашки оркестар, као за старе игре које су остале из прошлих времена, попут трке у џаковима.