Српски  Magyar 

"Папирко" сакупио 10 тона старе хартије

У Основној школи "Јован Јовановић Змај" окончана је велика акција прикупљања старе хартије под називом Папирко 2018. За време акције ученици су прикупили импозантних 9869,49 кг папира. Активизмом младих људи и њихових наставника на рециклажу је послато скоро десет тона отпада који би да није било акције, заузео ко зна колико простора на градској депонији, изгорео и тако загадио ваздух или на наки други начин угрозио животни простор свих нас.

"Биолошка секција 'Пужићи' је и ове године организовала велику акцију прикупљања старе хартије под називом 'Папирко'. Резултат који смо постигли не би био могућ без свих осталих ученика и наставника наше школе, али ни без родитеља и других грађана Србобрана. Почели смо пре четири године, из године у годину расли са прикупљеним количинама, и уверена сам да и ове године имамо сјајан резултат. Од новца који зарадимо или ћемо купити наставна средства или ћемо усмерити средства у нове пројекте које припремамо а односе се на развој ученичког предузетништва. За разреде који су у обе категорије прикупили највише папира, припремљени су пакети слаткиша, с тим да нећемо заборавити никог. Циљ је подићи еколошку свест и неговати пријатељство међу децом која су претходних недеља сама решавала проблеме који су се појављивали пред њима током акције. Све су они сами урадили, они су еко хероји, ми старији смо само координирали акцијом. Хвала свима који су нам помогли", рекла је наставница биологије Адријана Вереш, координаторка акције.  

Међу млађим разредима најагилнији су били ученици IV4, учитељице Вере Воргић, који су прикупили 1289,25 килограма папира, док су до другом места стигли ученици III4 разреда, учитељице Јасмине Врбашки, који су предали 911,65 кг. Низ се наставља овако: IV1, учитељица Снежана Станојев - 885,5 кг; III3, учитељица Елвира Матаругин - 440,04 кг; II3, учитељица Леваи Аранка - 250,15 кг; IV3, учитељица Фађаш Клара - 140,7 кг; II4, учитељ Далибор Сајчић - 110,95 кг.

Међу старијим разредима највише папира сакупили су ученици VII3 наставнице Ковач Бланке, чак 2405,65 кг, други су били ученици V3 наставнице Халгато Валерие са 1004 кг, а трећи ученици V1 наставнице Адријана Вереш са 837,3 кг старог папира. Вредни су били и остали: VII4, nastavnica Коман Марија - 463,45 кг; VI3, наставник Варкула Атила - 439,4 кг; VI4 наставница Лела Симанић - 347,15 кг; V4, наставник Золна Шимо - 194,8 кг; VI1, наставница Јелена Поповић - 149,5 кг.

Службени лист