Mar 22, 2019 Last Updated 1:50 PM, Mar 21, 2019

"Плави круг" у сталној борби против дијабетеса

Србобрански "Плави круг" - Удружење за борбу против шећерне болести, од понедељка спроводи акцију контролисања крвног притиска и нивоа шећера у крви, у Апотеци Србобран. Сви грађани имају могућност да на лицу места, док чекају услугу апотекарске службе, провере ова два важна параметра здравственог стања и од стручних лица чују низ вредних савета како да превенирају могуће тегобе које доноси висок шећер.

"За само два сата дневног рада, од 09.00 до 11.00 часова, преконтролишемо по око педесетак грађана. Акција је почела у понедељак и траје до петка, и њеним спровођењем дајемо свој допринос обележавању 14. новембра - Светског дана борбе против шећерне болести. Ова акција традиционално је зацртана у календару наших активности, а веома брзо имаћемо и акцију поводом 03. децембра - Светског дана инвалидних лица, када организујемо активности у Друштву за помоћ МНРО 'Бисер' и Удружењу ратних војних инвалида", најавио је др Илија Газепов, председник "Плавог круга".

Према његовим речима, циљ функционисања удружења је рано откривање шећерне болести код грађана, помоћ и подршка оболелима у циљу унапређења квалитета њихових живота, као и промоција здравих и исправних стилова понашања и исхране, како би се спречила појава болести.

"Моја је жеља да се превенцијом дијабетеса не бавимо само када су неки значајни датуми пред нама. Простора за деловање има много и треба га попунити; зашто да сви дијабетичари, без обзира са ли примају инсулин или не, не добију апарат и траке за мерење нивоа шећера, зашто код нас нема могућности да се набаве апарати за електронско мерење нивоа шећера који су много удобнији и ослобађају пацијенте боцкања, или зашто се мора плаћати партиципација, зашто сви лекови за ову болест нису на позитивној листи или зашто се неки од њих не могу набавити у Србији, а има их у окружењу. То су неке ствари које ме чине незадовољним, али ме истовремено мотивишу да још више радимо у друштву и боримо се", рекао је др Газепов и упозорио да имамо превише оболелих, превише неоткривених и превише лошег начина живота.

Уз мерење крвног притиска и нивоа шећера, дели се и едукативни материјал, а главни савети које нуде активисти "Плавог круга" односе се на здраве стилове живота - физичку активност и адекватну исхрану. "Треба нам још интезивнији контакт са омладином. Имали смо акцију у спортским клубовима, пратимо све велике културне и спортске манифестације, а спремни смо да се одазовемо на сваки позив. Дијабетес је велики проблем, од проблема за појединца који је оболео, од проблема за његову породицу, до проблема за цело друштво. Боље је уложити један динар у превентиву, у контроле и едукацију, а уштеде су невероватно велике на пољима где се за лечење ове болести и санирање последица насталих њеним деловањем, издвајају огромна, милионска и милионска средства. Због свега у будућности очекујем још већу подршку локалне самоуправе нашем удружењу и државе свим удружењима ове врсте", рекао је др Газепов.

Он је захвалио запосленим у Апотеци Србобран и Дому здравља "Др Ђорђе Бастић" на подршци у организовању и спровођењу акције.

 

Службени лист