Српски  Magyar 

Обележен Међународни дан особа са инвалидитетом

Свакодневно посвећено својим штићеницима, а не само за празнике и јубилеје, Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама "Бисер" обележило је јуче 03. децембар - Међународни дан особа са инвалидитетом.

Овај дан обележава се од 1992. године, када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију у којој су све земље позивају да омогуће особама са инвалидитетом једнако уживање људских права и равноправно учешће у друштву.

Поводом 03. децембра, у просторијама "Бисера" гостовало је Друштво за борбу против шећерне болести "Плави круг", чији су активисти вршили превентивне прегледе. Мерени су крвни притисак, ниво шећера у крви, пулс оксиметрија, индекс телесне масе, телесна висина и тежина, и дељене јабуке и едукативни материјал.

Истовремено биле су постављене две изложбе; ликовних радова деце из "Бисера" који су настали на ликовној колонији на салашу Татић, и новогодишњих украса и других производа насталих на креативним радионицама. Једна изложба била је у "Бисеру" а друга у "Ерсте банци". 

За др Илију Газеповог, председника "Плавог круга", традиционална акција у "Бисеру" једна је од најдражих током целе године јер свакога пута додатно учврсти пријатељство и подршку између два можда и најактивнија србобранска удружења. 

"Особе са инвалидитетом заслужују много више него што им заједница пружа у стварању услова за нормалнији живот. Данас смо пружали читав наш стандардни програм прегледа, разговарали смо, сви грађани су могли да дођу. На основу обављених контрола могу да кажем да су корисници 'Бисера' физички здрави, док код чланова Удружења ратних војних инвалида општине Србобран има доста особа са повишеним шећером, крвним притиском, али и нерегулисаном телесном тежином", рекао је др Газепов. Према његовим речима, покренуте су иницијативе да се изграде приступне рампе за особе са инвалидитетом на појединим јавним објектима.

 

Службени лист