Feb 18, 2019 Last Updated 8:29 AM, Feb 16, 2019

Едукацијом младих против наркоманије

Ученици Гимназије и средње школе "Светозар Милетић" имали су јуче прилику да присуствују трибини на којој се говорило о злоупотребама дрога и проблему наркоманије, која је одржана у Малом позоришту. Уз предавање, средњошколци су присуствовали и извођењу позоришне представе "Љубав у доба кокаина", која је део програма упозоравања младих на штетне последице употребе дрога.

Средњошколци су имали прилику да од стручних лица чују све кључне информације о врстама, употреби, промету, и последицама коришћења илегалних опојних супстанци али и оних легалних али потенцијално штетних, као што су то алкохол, дуван и све распрострањенији енергетски напици. Феномен наркоманије средњошколцима је осветљен из здравствено-медицинског и законско-регулативног угла. Ученицима су се обратиле др Снежана Укропина, шеф Одсека за здравствено васпитање из Института за јавно здравље Војводине, и Далиборка Војводић, представница Полицијске управе Нови Сад.

"Превенција злоупотребе дрога у савременим условима живота представља нужан и основни облик супротстављања злоупотреби дрога. Наркоманија није само проблем родитеља, већ и наставника, али и читаве државе. Дакле, друштво је дужно да делује на смањење фактора ризика од злоупотребе и зависности од психоактивних супстанци. Превентивно деловање има за основни циљ да помогне младим људима да избегну улазак у свет коришћења психоаткивнихсупстанци, али и да онима који су са коришћењем почели, помогне у избегавању развоја поремећаја зависности. Крајњи циљ овог деловања подразумева стварање и развој здравог живота у којем могу постати корисни чланови друштва, који својим делима помажу развоју друштва и заједнице којој припадају.

Дом културе Србобран, у сарадњи са Полицијском станицом Србобран, а под покровитељством локалне самоуправе на овај начин покушава да да свој допринос у супротстављању злоупотреба дрога са основним циљем да млади људи избегну коришћење психоактивних супстанци. Данашњи програм представља прву од планираних активности које ће локална самоуправа организовати у наредном периоду", рекла је поводом организовања трибине Бранислава Секулић, директорка Дома културе Србобран.

Након трибине изведена је представа "Љубав у доба кокаина", која је припремљена по истоименом бестселеру Симониде Милојковић. Представу је режирао и адаптирао Раде Вукотић, а играли су глумци Маријана Мићић и Марко Марковић.

 

Службени лист