Српски  Magyar 

"Ум на друм" - Волан и алкохол ни случајно заједно!

У оквиру кампање "Ум на друм", који у општини Србобран спроводе локални Савет за безбедност саобраћаја и Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије, млади окупљени у једном од србобранских кафеа имали су прилику да се кроз разговор и одређене симулације ближе упознају са опасностима које доноси вожња у пијаном стању.

"Кампања Агенције за безбедност саобраћаја „Ум на друм“ има за циљ промену ставова младих у односу на њихово понашање у саобраћају, кроз тежњу да им створимо позитивне навике када је у питању безбедно понашање у саобраћају. Овом кампањом се обраћамо младим лицима слоганом и порукама њима разумљивим, јер желимо да им се и начином обраћања што више приближимо", рекао је поводом покретања кампање Ђорђе Џеков, председник Савета за безбедност саобраћаја општине Србобран.

Учесници у акцији су током вечери могли да се информишу о свим важним питањима у вези са безбедним и одговорним понашањем у саобраћају, да се увере како алкохол утиче на вид и реакције возача кроз ношење "пијаних наочара", те да измере ниво алкохола у телу након сваке попијене чаше. Према речима Џекова, они су имали прилику да једноставно сазнају колико је алкохолних пића довољно попити да би се прекршио закон приликом вожње, а затим и да сазнају колике казне их очекују у зависности од исказаних промила на дрегер апаратима. "Али то тек уз предуслов да вожња у пијаном стању није довела до много трагичнијих последица од заустављања од стране патроле саобраћајне полиције. Зато нам је циљ био да укажемо младима на све опасности и убедимо их да не возе под дејством алкохола јер тада до крајњих граница угрожавају себе и друге учеснике у саобраћају", упозорио је Џеков. Он је истакао да је овом приликом остварена интезивна и добра сарадња са суседном општином Темерин, која је несебично помогла да се ова акција едукативног карактера спроведе и у Србобрану.

Такође, кампања "Ум на друм" данас је донела поделу флајера са информацијама о опасностима вожње у пијаном стању, возачима на путевима у Србобрану. 

Иначе, кампања "Ум на друм" није једина активност из области саобраћајне безбедности у општини Србобран. Наиме, предавање на тему "Повећање безбедности деце у саобраћају" ће се одржати у среду, 06. марта у 10.00 часова, у сали Малог позоришта. Аудиторијум ће бити ученици петих и шестих разреда из Србобрана, а њихови вршњаци из Надаља и Турије имаће прилику да исто чују у 13.00 часова, у школској фискултурној сали у Надаљу. 

Службени лист