Jul 22, 2019 Last Updated 3:39 PM, Jul 18, 2019

"Плави круг" покренуо петицију за помоћ дијабетичарима

Друштво за борбу против шећерне болести "Плави круг", уз подршку Дома здравља "Др Ђорђе Бастић" и Апотеке Србобран, кренуло је данас у акцију превентивних прегледа. До петка ће се свакодневно на два места, од 08.00 до 11.00 часова у Апотеци Србобран, и од 14.00 до 19.00 часова у просторијама "Плавог круга", у улици Соње Маринковић 18а, вршити бесплатни, превентивни здравствени прегледи.

Већ првог дана било је приметно велико интересовање бројних Србобранаца, који су посету Апотеци користили и за сусрет са активистима "Плавог круга". "Већ у првих сат времена имали смо скоро 20 особа које су пожелеле да измере ниво шећера у крви и крвни притисак. Овога пута имамо унапређену акцију јер све оне који дођу да се прегледају у Апотеци, позивамо и да се додато прегледају током поподнева у седишту 'Плавог круга', након што ручају или пре вечере, како би добили комплетнију слику свог стања. Уз савете за здрав живот и правилну исхрану, свима који нас посете припремили смо по једну јабуку", рекао је др Илија Газепов из србобранског Друштво за борбу против шећерне болести "Плави круг".

Истовремено, "Плави круг" је као део Савеза друштава за борбу против шећерне болести Војводине, покренуо петицију чије би потписивање требало да доведе до унапређења положаја дијабетичара. Петицијом се тражи обезбеђивање континуираног мерења гликемија свим особама са дијабетесом (Freestyle Libre); већи број трака за мерење свим оболелима, јер садашњи број није довољан ни за пола месеца; инсулинске пумпе за све оне који желе да овим путем убризгавају инсулин; модерну терапију која се примењује свуда у свету и инсулине који омогућавају лакши и бољи живот; затим бољи положај у друштву особа са дијабетесом и већа права на нормалан живот; успостављање сарадње са Министарством просвете како би се о овој теми на време едуковали просветни радници и деца; и увођење шифре за боловање на основу дијабетеса, јер у овом тренутку она не постоји.

"Ова петиција може се потписати приликом вршења превентивних прегледа. Трудићемо се да сакупимо довољан број потписа и отворимо ову тему у нашем друштву. Шећерна болест доноси бројне проблеме а сваки динар уложен у превентиву, доноси значајно мање улагања у касније лечење дијабетеса. Последице су велике и опасне и у одмаклој фази шећерне болести лече се много већи проблеми, као што су дијализе, слепила, ампутације екстремитета. Боље да отворимо саветовалиште него да улажемо новац у санацију великих последица развоја болести. Не постоји ни један разлог да се ово не усвоји, нема више места декларацијама, време је за деловање", рекао је др Газепов.