May 26, 2020 Last Updated 2:46 PM, May 22, 2020

Србобрану треба већи број пчелара

Председник општине Радивој Парошки посетио је данас србобранско Удружење пчелара "Сунцокрет". Он се сусрео са Драганом Курјачким, председником удружења, и разговарао о пчеларству у Србобрану, као и како подржати производњу једног од најздравијих производа за људску исхрану и повећати број кошница. Сусрет је искоришћен и за предају препарата и лекова за пчеле, које је пчаларима из Србобрана обезбедио Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

"Донација пчеларима је још једна од вредних акција Покрајинске владе усмерене ка пољопривредним произвођачима, конкретно у овом случају пчеларима у Србобрану. Од пчеларства сви имамо вишеструку корист, а једна од добрих страна виђена је и пре пар дана када смо, на неки начин заједно, имали акцију поделе теглица меда ученицима прва четири разреда свих основних школа у Србобрану, Турији и Надаљу. Важно је промовисати здраву исхрану, још од најмлађих генерација, и зато хвала пчеларима на издвајању довољних количина меда да сва деца добију прави мед", рекао је Парошки и подсетио да је локална самоуправа прошле године издвојила одређена средства за развој пчеларства. "Хвала пчеларима који су издвојили скоро 200 килограма меда за ђаке и они као друштво заслужују све похвале и подршку,  са циљем да у будућности имамо већи број кошница и већи број пчелара", рекао је Парошки.

Драган Курјачки, председник "Сунцокреа", говорио је о производима које трговци декларишу као мед, а који то није и нема лековита својства. "Да би младе на време научили како изгледа и каквог је укуса прави мед, издвојили смо скоро 200 килограма наших производа и уз подршку локалне самоуправе која нам је обезбедила амбалажу, свим ученицима поделили по малу теглу. То ћемо радити сваке године", најавио је Курјачки.

Он је захвалио Покрајинском секретаријату за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу на донацији, уз оцену да је право време за употребу препарата који ће ојачати пчеле у тренутку када почиње сезона њихових активности. Он је пожелео и предложио да општина Србобран ове године помогне младе пчеларе, почетнике, како би удружење добило нове чланове и наследнике који ће у будућности носити развој пчеларства у општини Србобран.

 

Службени лист