Jun 04, 2020 Last Updated 3:26 PM, Jun 3, 2020

Обележен 09. мај - Дан победе над фашизмом

Полагањем венаца на споменик на Тргу слободе у центру Србобрана, данас је свечано обележен 09. мај - Дан победе над фашизмом. Обележавању 74. годишњице капитулације нацистичке Немачке присуствовали су бројни грађани Србобрана, ученици школа, представници локалне самоуправе, установа, организација и предузећа.

Овом приликом венце су положили челни људи општине Србобран, Радивој Парошки, председник општине, Милена Аларгић, председница Скупштине општине, и Лазар Крајиновић, заменик председника општине, затим представници СУБНОР-а, Удружења ратних војних ветерана, Удружења бораца "Храбри борци", Удружења ратних војних инвалида, Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије и Јединствене Србије.

Окупљенима се први обратио Љубомир Пањковић, председик локалне организације СУБНОР-а и један од три преостала учесника Другог светског рата из Србобрана. Он је подсетио на милионске жртве ратних разарања, на рат у Југославију који је почео бомбардовањем Београда 06. априла 1941, али и на одлучност људи да се боре против окупатора, ослободе своју земљу и живе у миру.  

Председник општине Србобран Радивој Парошки у свом говору истакао је да вредности које данас ужива слободни свет, стоје на темељу који је грађен у крви током шест година рата против фашистичких сила зла.

"На данашњи дан је нацистичка Немачка потписала капитулацију. Данас се сећамо шестогодишње патње, разарања и бесмисла, истовремено славећи мир и победу над силама зла и деструкције. Фашистичко окупирање Европе и доброг дела света, које је за резултат имало разрушена села и градове, невине цивилне и војне жртве, до тада невиђено у историји цивилизације, разорену економију и привреду, свакодневна је опомена човечанству колико је рат суров и какву несрећу доноси. Не каже се случајно да је мир тешко очувати; за то је потребно међусобно разумевање, уважавање различитости и толеранција, на чему се темеље вредности просперитетног света. Али за то је потребно и храбрости. На жалост, наметнута борба за слободу и мир скупо је плаћена јер су многи страдали, или као невине жртве фашистичког терора или као борци за ослобађање окупираних територија. Треба праштати, хришћански је, али никада се не сме заборавити страдање, патња и бол, проливене мајчинске и дечје сузе, због злодела сулудника помрачених умова. Нацистичке творевине хитлеровске коалиције, задојене идеологијом тзв. више расе и чисте крви, а, пре свега, идеологије лудила, мрака и деструкције, кренуле су у истребљење, уништавање читавих народа. Тако је једна од њих, НДХ у Јасеновцу, Доњој Градини, Јадовну и другим стратиштима, сејала смрт само зато што је неко Србин, Јевреј или Ром. И данас се у Европи олако прелази преко величања усташтва, иако је то најгори облик фашизма. Не смемо заборавити ни логор на Бањици, страдање ђака и родољуба у Крагујевцу, Краљеву и готово свим другим местима под окупацијом фашиста.

Данас одајемо пошту и сећамо се невиних страдалника, али и бораца за слободу и жртве које су положили на њен олтар. Велику захвалност дугујемо нашим прецима, припадницима партизанских јединица који су дали огроман допринос победи над фашизмом, пружањем отпора за време окупације, али, пре свега, у ослободилачким биткама, заједно са борцима Црвене армије, са којима су у последњим годинама рата, 1944. и 1945. године, редом ослобађали села и градове у Србији. Не смемо заборавити ни велике жртве за слободу на чувеном Сремском фронту, где су учествовали и наши славни борци, јунаци из Србобрана, Турије и Надаља, као ни великог маршала Толбухина, чији је штаб био баш у Србобрану, у коме су се припремале даље војне акције за сламање нацизма у Европи.

И данас, 74. године касније, та борба не престаје. Зато никада не смемо заборавити огромне људске жртве и оне јунаке, наше предке, који су извојевали ову величанствену победу. Али, истовремено, упозоравамо да се такво зло више никада не понови, да неко олако сруши оно што је човечанство скупо платило. На жалост, неки и данас покушавају да ревидирају историју, величају доказане квислинге и користе фашизам зарад својих мизерних интереса, не схватајући у шта задиру и какве штетне и трагичне последице могу да произведу.

Не дозволимо да се пробуде силе зла, чувајмо оно што су нам преци оставили. И данас и сутра и увек, мир је најважнији, он је услов развоја, просперитета, само у њему можемо остварити наше жеље и наде, само у њему можемо обезбедити миран сан нашој деци, само у њему можемо ићи дигнута чела и гледати у будућност. Нека дух слободе живи у нама", рекао је Парошки и свим грађанима општине Србобран честитао Дан победе над фашизмом.