Sep 21, 2019 Last Updated 12:31 PM, Sep 20, 2019

Нових 25 милиона динара за водовод у Надаљу

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић уручили су данас уговоре вредне преко милијарду динара за водне објекте и изградњу канализационе мреже, те за уређење и изградњу атарских путева, у 33 војвођанске општине.

Општини Србобран је одобрен пројекат "Реконструкција водоводне мреже са свим објектима у делу насеља Надаљ - улице Др Лазара Ракића, од улице Свети Сава до улице Браће Мажића, улицу Земљорадничку, од улице Свети Сава до улице Вука Караџића, улицу Светозара Милетића од улице Земљорадничка до улице Др Лазара Ракића, те улицу Вукак Караџића, од улице Земљорадничка до улице Др лазара Ракића - на катастарским парцелама 1422, 1415, 1430, 1429 КО Надаљ 1". За реализацију пројекта средства заједнички обезбеђују Покрајинска влада и општина Србобран у укупном износу од 25.268.744,50 динара, од чека Покрајинска влада обезбеђује 20.000.000 динара, а општина Србобран 5.268.744,50, без ПДВ. Уговор је потписао Радивој Парошки, председник општине Србобран.

"Покрајинска влада и локалне самоуправе покрећу нов инвестициони циклус, који ће у ове 33 локалне самоуправе пре свега обезбедити побољшање квалитета живота, кроз изградњу водоводне и канализационе мреже. Због тога Покрајина, заједно са локалним самоуправама, значајним улагањима интензивно ради на решавању проблема водоснабдевања и канализационих система, посебно у селима и мањим местима", истакао је потпредседник Милићевић.

Уговори су представницима 33 војвођанске општине додељени приликом обиласка радова на реконструкцији главне црпне станице у Бечеју. Покрајински секретар за пољопривреду Вук Радојевић је нагласио овом приликом да је за непуне три године у водоводну и канализациону мрежу широм Војводине инвестирао преко 2,1 милијарде динара, кроз 140 пројеката.

"Ово је други пут да добијамо средства за уређење водовода у Надаљу од покрајинских органа. Овога пута инвестиција је вредна више од 30 милиона, са ПДВ-ом, и то је веома значајна сума за уређење укупног система водоснабдевања у Надаљу. Већ је изграђена фабрика воде, затим су уређене све шахте и замењен део водоводног система, а сада настављамо да тим радовима. Реализацијом свих пројеката обезбеђујемо квалитетно напајање домаћинстава и квалитетну воду за пиће", рекао је након потписивања уговора Радивој Парошки.


Он је подсетио да је ово један од већих пројеката у овој години у општини Србобран, уз планирани почетак изградње Централног пречистача отпадних вода вредног 330 милиона динара, уређења Трга слободе, електрификације атара између Србобрана и Турије, изградње зграде Месне заједнице у Надаљу и других.

"Ово је значајно јер решавамо један по један проблем у области водоснабдевања у нашој општини. У Турији је замењено више од 50 одсто водоводних цеви, тамо се планира и изградња фабрике воде и циљ нам је да у другој половини године конкуришемо за средства за радове, а Надаљ се на овај начин приводи крају. Највећи посао ће бити у Србобрану и иако имамо велико извориште квалитетне воде, жеља нам је нова фабрика са резервоаром и у највећем месту општине. Систем водоснабдевања у пуном капацитету у сва три места можемо заокружити у наредним годинама", рекао је Парошки.

Према његовим речима, општина Србобран учествује на великом броју конкурса које расписују Покрајинска влада и поједини секретаријати. "Имамо одличне односе који се најбоље потврђују кроз редовну финансијску подршку коју добијамо од покрајинских органа власти. Истовремено, то је и потврда да наше стручне службе и моји сарадници вредно раде и квалитетно припремају сву документацију и планове. Без тога нема учешћа на конкурсима и потребно је време да се све ваљано припреми. Хвала Покрајинској влади на подршци и уверен сам да у будућности можемо реализовати још вредних и за грађане важних пројеката", рекао је Парошки.