Jul 04, 2020 Last Updated 11:39 AM, Jul 3, 2020

Општина Србобран брине о старијим особама

Освртом на активности и мере заштите којим се покушава олакшати треће доба свим угроженим особама у општини Србобран, Црвени крст и Центар за социјални рад обележили су 15. јун - Међународни дан борбе против насиља над старијим особама.

Процес демографског старења и повећан број старијих особа увећава потребу да се одговори на специфичне изазове у поштовању њихових људских права, те подршку како би сви они имали достојанствену старост коју, свакако, заслужују.

"Права старијих особа су свеобухватна и приступ испуњавању тих права је темељан, функционалан и одговоран, и могу да кажем да када је у питању Центар за социјални рад, популација старијих заиста представља једну од осетљивих циљних група којој последњих година посвећујемо посебну пажњу. Србобран има негативну природног прираштаја, друштво смо које стари и зато утврђујемо механизме кроз које популацију старијих пазимо и пружамо им подршку", рекла је Бисерка Веселиновић, директорка Центра за социјални рад.

Она је саопштила да права и услуге помоћи, заштите или подршке ове установе користи 416 особа изнад 65 година старости, пре свега право на новчану социјалну помоћ, право на туђу помоћ и негу и право на смештај у установе социјалне заштите или породични смештај, који Србобран развија све снажније.

"Развили смо и услугу помоћи у кући, од 2006. године, као и могућност дружења особа у трећем добру у Клубу за дневни боравак, који смо опремили уз подршку локалне самоуправе. Добро је да уз Центар за социјални рад и Црвени крст, о старим лицима својим програмима и понудама на неки начин брине и Дом културе, и невладин сектор, и Народна библиотека, што доказује да локална самоуправа максимално настоји да брине о потребама старих лица", рекла је Веселиновић.

Золтан Бергел, секретар Црвеног крста, истакао је да ова организација два пута годишње, по четири месеца у пролеће и јесен, пружа услуге кроз рад Народне кухиње, где се најчешће јављају старија лица, али и опскрбљује угрожена лица ортопедским помагалима, колицима и шеталицама. "Међународни дан старих - 01. октобар, обележимо и пријемом за стара лица. Трудимо се да им увек будемо на услузи, а како је мрежа Црвеног крста развијена у целом свети, помажемо људима до дођу до потребних докумената или на било који други начин", рекао је Бергел.

Бисерка Веселиновић истакла је да данас у општини Србобран, у сва три места, осам геронтодомаћица брину на терену о 82 старије особе. "Без подршке геронтодомаћица старији особе не би могле да остану у својим кућама, у противном морале би користи услуге установа или хранитељских породица. Услуга је свакодневна и покушавамо да им живот учинимо безбедним. Упоредо развијамо услугу смештаја у хранитељским породицама, посебно што Србобран нема геронтолочки центар. Едукујемо заинтересоване породице за пружање ове врсте услуге и тренутно се 17 старијих и инвалидних лица налази у хранитељским породицама", рекла је Веселиновић.

Свјетлана Станковић, геронтодомаћица, појаснила је да током једног дана обиђе и буде на услузи три, четири, неакада и пет старијих лица, код сваког од једног до два сата, у зависности од потреба. "Обилазимо лица за која смо задужени, а посећујемо и хранитељске породице. Наши задаци су различити, од набавки за домаћинство, до припремања оброка, хигијене штићеника, до одласка до доктора или апотека, припрема за смештај у геронтолошке центре и слично", рекла је Свјетлана. Директорка Центра за социјални рад посебно је упозорила на, нажалост, све чешћи феномен насиља над старим лицима. "Сусрећемо се са феноменом породичног насиља и жртве тог насиља су, нажалост, и старија лица. Ови случајеви најчешће се догађају када су старији родитељи обезбеђени новчаним примањима, а одрасла деца, обично зависници, немају лична примања. Тада се догађа и та врста насиља. Имали смо ситуацију у којој је дошло и до тешких телесних повреда, а Србобран је међу три општине у којима се бележи запажен број случајева насиља над старијим лицима", рекла је Веселиновић.