Српски  Magyar 

Даваоцима крви уручена признања

Дружењем и свечаним уручењем признања за дугогодишњу пожртвованост и спремност да се помогне онима којима је помоћ најпотребнија, Црвени крст Србобран свечано је обележио 14. јун - Светски дан добровољних давалаца крви.

Овога пута награђени су: Мигјана Вираг, Стефан Мудрински, Александар Костић, Данијела Бранковић, Славица Ћосић, Драгана Плавшић, Ласло Шерфезе, Јулијана Петровић, Ласло Тот,  Рајко Туцић, Драгана Мрвић, Виолета Ишасеги Тот, Стефан Варагић, Гордана Пајевић, Мирослава Алексић, Жарко Јоргић и Мирослав Димитријевић, који су пет пута дали крв; Атила Пулаи, Ненад Ергарац, Атила Ковач, Роберт Ердељи, Драган Прерадов, Марија Станимиров, Марија Ходоноцки, Марина Билогревић, Сабина Кусли и Душан Миковић, који су десет пута дату крв; Јожеф Кихут, Слободан Радојковић, Стеван Мрвић, Синиша Миловац, Миливоје Вукајловић, Горан Јаношев, Радослав Бугарски и Ивица Сурдучки, који су 20 пута дали крв; Стеван Медић, Лазар Тешановић, Слободан Сивачки и Зоран Драгичевић за 35 пута дату крв; Гавра Зурковић и Бранислав Радовић за 50 пута дату крв; Силвестер Ердељи и Бранислав Бабин који су 75 пута дали крв.

Честитајући празник др Живко Настић, председник Црвеног крста Србобран, захвалио се свим даваоцима на хуманости и спремности да дарују драгоцену течност, уз жеље за добро здравље и наставак сарадње. "Како човек још није успео да створи вештачку крв, ваш чин давања је једини начин да се спасу животи оних који су изгубили већи део ове драгоцене течности. Желим вам добро здравље и да наставите са хуманим радом, а знам да хоћете. Србобран је у горњој зони давалаштва крви у Војводини, са више од 4% становништва које даје крв, што је за сваку похвалу", рекао је др Настић.

Признање за храброст, истрајност, несебичност даваоца крви јавно је изрекао и Радивој Парошки, председник општине Србобран. "Заиста је за сваку похвалу то што вас има у оволиком броју. Има много вас који сте давали крв преко сто пута, ако израчунате колико је то количински крви видећете да је то као да сте донирали више органа за спасавање већег броја живота. Треба да сте поносни на себе, а други људи треба на сваком кораку да вам одају признање за вашу хуманост и несебичност. Све честитке упућујем Црвеном крсту који годишње организује шест акција, четири редовне и две ванредне, што вас окупља, такође похваљујем младе волонтере који раде на томе да се број давалаца повећа. Локална самоуправа ће и у будуће подржавати ваш рад и залагање, и увек ћемо бити ту да вам помогнемо", рекао је Парошки.




Службени лист