Српски  Magyar 

Србобран креће у градњу пречистача отпадних вода

Недељко Ковачевић, директор Управе за капитална улагања АП Војводине, и Радивој Парошки, председник општине Србобран, потписали су у среду у Новом Саду уговор о финансирању изградње пречистача отпадних вода у Србобрану, вредан чак 330 милиона динара. Ово је највећа бесповратна сума новца коју је у досадашњој историји од неког државног органа добила општина Србобран.

Према уговору, у двогодишњем процесу биће изграђен пречистач отпадних вода за општину Србобран. Ових дана биће расписана јавна набавка па затим и поступак избора извођача радове, тако да би реализација пројекта требала да почне у септембру. Пречистач отпадних вода је основни предуслов за изградњу канализационог система у Србобрану, Турији и Надаљу.

„Ово је историјски дан за општину Србобран јер долазимо у прилику да покренемо изградњу комплетног система канализације. Средства су обезбеђена у буџету АП Војводине, а преко Управе за капитална улагања ће бити усмерена у изградњу пречистача у Србобрану. Ради се о 330 милиона динара бесповратних средстава, што је, највероватније, највише колико смо добили у једном пројекту од државних органа, и то је стварно историјски тренутак за све наше грађане. Хвала Покрајинској влади и Управи за капитална улагања што су препознали наш проблем отпадних вода, који сада почињемо трајно да решавамо. Одобрена сума покрива комплетну изградњу“, рекао је Радивој Парошки, председник општине Србобран, након потписивања уговора.

Парошки је са задовољством истакао да се стрпљење исплатило, посебно јер су сада обезбеђена комплетна средства за изградњу пречистача, а да то не иде из локалног буџета или кроз задуживање. „Пре пар година општина Србобран била је пред одлуком да крене у изградњу пречистача кроз кредитно задужење код стране банке, и то само за прву фазу. Кроз сарадњу са Покрајинском владом и Управом за капитална улагања обезбедили смо да не оптерећујемо наш буџет и нема задуживања грађана. Добили смо око 2,7 милиона евра и то нас чини веома срећним“, рекао је Парошки.

Недељко Ковачевић, директор Управе за капитална улагања, истакао је да су уговори о изградњи пречистача отпадних вода, уз Србобран, потписани и са општинама Мали Иђош и Бачка Топола, а сва три уговора су вредна близу 1,2 милијарди динара. „Финансирање је двогодишње и у наредним данима очекујемо расписивање јавне набавке, а затим и почетак радова, најкасније у септембру. У ове три општине, осим пречистача, морамо радити и на канализационој мрежи, како би ти пречистачи у будућности имали ефекат и допринели заштити животне средине“, рекао је Ковачевић.