Jul 04, 2020 Last Updated 11:39 AM, Jul 3, 2020

Запослени у ДЗ "Др Ђорђе Бастић" бележе одличне резултате

Радивој Парошки, председник општине Србобран, заједно са др Илијом Газеповим, чланом Општинског већа задуженим за здравство, посетио је данас Дом здравља "Др Ђорђе Бастић" и свим запосленим честитао успешно окончани поступак акредитације, која је овога пута потврђена на максимални период - на седам година. Домаћин представницима локалне самоуправе, која у највећој мери брине о раду ове установе, био је др Властимир Кладар, директор Дома здравља.

Др Кладар је подсетио госте да Дом здравља обезбеђује здравствену заштиту за више од 16.000  становника и обави годишње око 200.000 прегледа и услуга и 120.000 различитих анализа. Као важне новине он је истакао да је 30. априла Дом здравља добио акредитацију на седам година од Агенције за акредитацију, а да је 19. јуна, на брифингу на Институту за јавно здравље "Батут", србобранска здравствена установа рангирана по квалитету на друго место у Србији.

"Ово су два веома велика и вредна резултата на којима треба захвалити свим запосленим и можемо бити поносни. Када је реч о финансирању здравствене заштите, од РФЗО редовно стижу одређена средства, а да би се додатно обезбедио квалитет и повећани стандарди, нема ништа без новца. Не можемо се пожалити на нашу општину, на буџет и на нашег председника општине Радивоја Парошког који је извршилац буџета. И ове године добили смо 28 милиона и ја желим да истакнем оно најзначајније. Наша општине је једина у Србији која специјализира четири лекара. Тражио сам и нигде нисам нашао да једна општина у Србији у исто време и специјализира четири човека и истовремено изваја за замену пет милиона динара. Такође, општина је обезбедила и радиолошку здравствену заштиту и ван кадровских стандарда за ову општину, плаћа и специјалисту пнеумофизиолога. Оно што општина Србобран има ван стандарда за ову општину и за друге градове оволике величине је, на пример, специјалиста неуропсихијатар, психолог и  офталмолог. Морам вас обавестити да смо новцем буџета општине купили два апарата, један је у лабораторији, а у уторак нам стиже кардиоофтографски апарат. Купљени су и рачунари из буџета, одвојена су нова средства у вредности 500.000 динара за нови програм за финансије. Следи нам расписивање јавне набваке у циљу обезбеђења хидрантне мреже. Кроз сарадњу са НИС-ом, у оквири пројекта 'Заједници заједно', обезбеђена су средства донације у износу од четири милиона динара; тај пројекат је пред потписивањем и надамо се да ћемо до краја године добити један ултразвучни апарат. Поручујем овом приликом да се неће затворити амбуланта у Надаљу јер тамо ради квалитетан лекар, фармацеут и могу бити сигурни у здравствену заштиту. Ово је добар Дом здравља стручно и финансијски потпуно консолидован", реферисао је др Кладар.

Председник општине Радивој Парошки истакао је да у јавним наступима, пред новинарским екипама или приликом састанака, увек користи прилику да јасно истакне са општина Србобран има одличан Дом здравља, а да је циљ локалне самоуправе сви пацијенти, корисници услуга установе, увек буду задовољни. 

"Желим да вам се захвалим за мукотрпан рад који сте учинили да би сте добили акредитацију,  односно да би сте доказали да је наш Дом здравља тако стручно опремљен, материјално са одређеним средствима која могу да задовоље све потребне критеријуме, а да наши пацијенти буду потпуно сигурни да је све оно што се ради у Дому здравља максимално добро организовано и безбедно за њих. Такав рад показује озбиљност и одговорност менаџмента Дома здравља да средствима која се издвајају из општинског буџета, односно средствима која издвајају грађани општине Србобран, обезбеде добру, квалитетну и безбедну здравствену услугу. Мали је број општина које на овакав начин финансирају ове установе; сећам се периода када је тај износ био испод 10 милиона и тада је су то била значајна средства, али смо ми сада дошли до скоро 28 милиона, што мислим да је за сваку похвалу. За сваку похвалу је што овај Дом здравља пружа специјалистичке услуге које неки други домови здравља не пружају на оваквом нивоу. Ми имамо 16.000 становника, можда сада и мање, али издвајамо значајна средства да би смо обезбедили све оно што је могуће да се обезбеди нашим грађанима, од завидног броја специјалиста који раде данас овде, до специјализаната на специјализацији, до будућих специјализаната, што значи да покушавамо да омогућимо нашим грађанима да оне услуге које могу да обаве овде, а можемо да их финансирамо, могу да заврше у Србобрану. Веома ми је драго што је добијена ова акредитација, знам да се почело са радом на стварању услова још пре четир године, да је акредитација прво добијена на три године, сада смо добили на максималних седам година, а претпостављам да су и оцене и проценат који је неопходан за добијање акредитације такав да можемо да будемо веома задовољни", рекао је Парошки. 

Он је још једном истакао да је општина Србобран увек спремна да помогне колико је то у њеној моћи, све у циљу унапређења здравља грађана.

"Обезбедили смо неке додатне програме па тако финансирамо прегледе спортиста преко Дома здравља. Остварење буџета када је у питању Дом здравља прелази преко 50 одсто, што значи да имамо приоритет када је у питању финансирање ове установе. Заједно смо направили један добар Дом здравља, и даље ћемо се дружити и договарати о томе како да додатно унапредимо рад и услуге у њему, како би сви наши суграђани били у потпуности задовољни", рекао је Парошки.