Српски  Magyar 

Камп "Бисера" донео нова знања о Србији

Након пет дана дружења, игре и едукације, затворен је овогодишњи еколошки камп Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама "Бисер", који је ове године организован под слоганом "Упознајмо Србију". Шумица на Вашаришту свакодневно је била дом за педесетак полазника кампа, корисника услуга дневног боравка "Бисера", али и друге деце Србобрана, као и њихових пријатеља из сличних удружења из Куле, Врбаса, Фекетића, Новог Сада, Суботице, Жабља и Бачке Паланке, који су се из дана у дан смењивали у популарном кампу. Дружење у кампу организовали су и водили волонтери и стручна лица, од куварица које су спремале оброке, до лекара који су контролисали здравствено стање учесника.

"Свакодневно смо одржавали радионице које су везане за делове наше земље Србије; у понедељак је то била Војводина, у уторак Источна Србија, у среду је на реду био запад наше земље, у четвртак југ, а у петак престоница Београд. Пре сваке радионице деца су имала прилику да чују неку занимљивост о делу Србије који је тема, а затим смо заједно правили мала уметничка дела са мотивима тог предела", рекла је Радмила Тимко, дефектолог у "Бисеру" и координаторка дневног боравка.

Камп се отварао свакога јутра у 07.00 часова и остајао отворен до 16.00 часова. Сви учесници имали су обезбеђене доручак, ужину и ручак, а време је било испуњено разним активностима - поред радионица "Упознајмо Србију" уприличене су разне игре попут "потрага за благом" и спортска надметања, музичке забаве, како би сва деца била укључена у активности и доживела неку врсту афирмације.



Традиционално, део "Бисеровог" кампа били су и активисти "Плавог круга", србобранског удружења за борбу против шећерне болести. Заједно са ватрогасцима, који су, такође, посетили Вашариште, и они су један дан провели у дружењу са полазницима кампа, подсетили их да морају да буду физички активни и брину о свом физичком здрављу и измерили им висину, тежину, крвни притисак и ниво шећера у крви. "Не пропуштамо прилику да се дружимо са нашим пријатељима из 'Бисера'. Ово удружење је веома добро и заслужује подршку и пажњу целе локалне самоуправе и свих виших државних органа и институција, а наш задатак је да им и 'Плави круг' пружи подршку. Извели смо акцију превентивних прегледа, поделили свим учесницима јабуке и вредне савете за здравији живот, Са њима ћемо се поново дружити 03. децембра, на Светски дан особа са посебним потребама", рекао је др Илија Газепов из "Плавог круга".

Службени лист