Aug 15, 2020 Last Updated 9:36 AM, Aug 12, 2020

Министар Недимовић посетио Турију

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић посетио је данас Турију и пољопривредно газдинство Петра Новаковића, где се сусрео са више пољопривредника и руководством локалне самоуправе. Разговарало се о структури пољопривредне производње, важном пројекту електрификације атара који се управо спроводи у општини Србобран, затим о раду задруга, субвенцијама, одводњавању, уређењу атарских путева и многим другим темама, а саговорници су се сложили да постоји широк простор за сарадњу и подршку, како би обе стране биле задовољније резултатима пољопривредне производње. Уз Петра Новаковића са синовима, министра Недимовића дочекали су Радивој Парошки, председник општине Србобран, Милена Аларгић, председница Скупштине општине, чланови Општинског већа, Савета Месне заједнице Турија, представници јавних предузећа и други.

"У гостима смо код људи који хоће да мењају структуру пољопривредне производње, који електрификацијом воћњака смањују трошкове производње, који желе да успоставе нове врсте производње и на тај начин ће остварити много више новца. Воћњак иза нас догодине ће бити веома издашан и ценим да ће ових четири хектара трешања доносити новца колико и 100 хектара пшенице и кукуруза, ако не и више. То је будућност Србије, да мењамо структуру производње у корист онога што се тражи на тржишту. У атару општине Србобран имамо површину од 150 хектара на којој је извршена електрификаца и то  је тренд који ћемо ми наставити. Влада Србије је у неколико локалних самоуправа у Србији урадила електрификацију, у Житорађи, Варварину, Лесковцу, док је овде општина Србобран све сама урадила. Следеће године ће бити отворен нови конкурс за електрификацију и наводњавање", рекао је министар Недимовић. 

Радивој Парошки, председник општине Србобран, није крио задовољство посетом министра Недимовића правој пољопривредној средини као што је Србобран, уверен да пољопривредни произвођачи и локална самоуправа која свој развој базира на пољопривреди, имају право да из прве руке чују планове државе у овој области.

"Значај посете министра огледа се је у томе што смо дошли до одређених сазнања за ово што ми већ покушавамо да радимо. Средствима из општинског буџета урадили смо електрификацију 150 хектара, а видимо да је политика Владе Србије управо да се мења структура пољопривредне производње, и радује нас да смо и ми сами кренули ка томе. Атар од 27.000 хектара углавном је окренут према ратарству, али кроз субвенције из буџета општине и уз подршку из буџета Покрајинске владе и Владе Србије, стварамо услове да се наши пољопривредници баве и другим гранама пољопривредне производње - воћарством и повртарством. Електрификацијом атара отварамо простор за развој сеоског туризма. Електификација је покрила део туријског и србобранског атара, у близини заштићеног парка природе Бељанска бара, што сматрамо да може да буде додатни садржај за развој туризма", рекао је Парошки. 

Према његовим речима, електрификација је завршена, чека се технички пријем и прва прикључења на мрежу, јер интересовање међу пољопривредницима је велико. План је да се следеће године мрежа прошири на додатних 150 хектара. 

Председник општине Србобран је оценио да је веома значајно што су пољопривредници имали прилику да у непосредном разговору са министром поставе питања и отворе теме које их муче, попут одводњавања. "Добили смо информацију да се у Министарству пољопривреде припремају одређене измене када је у питању систем наплате таксе за одводњавање на пољопривредним парцелама, које би требале да ефикасније реше овај проблем. Пољопривредници су се интересовали и на који начим могу добити подстицаје за уређење атарских путева, којих има јако пуно. Министар је најавио једну важну новину у овој области; наиме, припрема се одлука према којој ће Министарство пољопривреде заједно са локалним самоуправама обезбеђивати машине које могу једноставно и брзо да уређују атарске путеве. Оне коштају око 2,5 милиона динара и у овој цени би Министарство пољопривреде обезбеђивало 85 посто, а локална самоуправа 15 посто средстава. Мислимо да можемо на овај начин да узмемо две машине и тако уредити атарске путеве у нашој општини на квалитетан начин, како би пољопривредници бити задовољни", рекао је Парошки. 

Душан Новаковић, млада генерација на газдинству Петра Новаковића, упознао је министра Недимовића са радом и плановима ових произвођача. "Бавимо се ратраском производњом, од прошле године и воћарском производњом на четир хектара. Захваљујем се министру Недимовићу што је одабрао да посети наше газдинство, као  и локалној самоуправи на томе што је  обезбедила електрификацију поља,  која ће нам доста олакшати производњу, снизити трошкове и учинити нас конкурентнијим.