Jan 19, 2020 Last Updated 3:39 PM, Jan 18, 2020

"Циганске ватре" огрејале и развеселиле цео Србобран

Уз ватре се седело, беседило, певало и играло, трговало, уз ватре се женило и рађало, уз ватре се умирало, ватре Цигане прате од најстаријих времена. Свака проведена ноћ поред черге и ватре, била је права радост за све људе... Овим речима Славко Димић, председник Удружења грађана "Ром", најавио је 23. "Циганске ватре", традиционалну културну манифестацију која се одржава Србобрану, у славу ромске традиције, језика, музике и обичаја.

Последњим даном августа на Тргу слободе, који је скоро цело лето окупљао љубитеље музике, плеса, филма, поезије, господарили су Роми и њихови сународници и пријатељи из других места Србије. "У славу живота и преображаја; као универзални симбол животне обнове, снаге и енергије, за Роме је ватра и страст срца и слободног живота, и сећања на живот вечитих путника који су ноћи проводили уз логорске ватре... поново су гореле циганске ватре у Србобрану и славио се живот и животни пламен, који Роми вековима живе на свим меридијанима. Не Тргу слободе у Србобрану поново су Роми симболично запалили светлост музиком, плесом и радошћу", овим редовима ромску светковину, једну од најзначајнијих у Војводини, описала је Јелена Јовановић, посланица у Скупштини АП Војводине, Ромкиња која из године у годину крајем августа посећује Србобран и пружа пуну подршку "Циганским ватрама".

Ове године гости манифестације "Романе јага" и Србобрана била су културно-уметничка друштва из Шајкаша, Торњоша, Апатина, Старе Пазове и Зајечара, а публика се забављала и уз звуке тамбурашког оркестра "Тамбураши с Дунава". Традиционално, бирала се и најлепша Ромкиња, а титула мис 23. "Циганских ватри" припала је Јовани Рашић из Зајечара. За прву пратиљу је изабрана Марица Димић из Шајкаша, а за другу Ванеса Васић, такође из Зајечара. КУД-у из града са истока Србије припала је и титула за најлепшу мушку ношњу, док је титула за женску ношњу отишла у Торњош.

Пуну подршку не само манифестацији већ целој ромској заједници, подршку која, како је сам рекао, мора да се даље системски уобличава и унапређује, јавно је на конференцији за медије изрекао Радивој Парошки, председник општине Србобран.

"Ова манифестација превазилази оквире наше општине и пружамо јој пуну подршку, са садржајима који се осмишљавају на начин да од заборава очувају ромску културу и традицију. Колико нам је важна подршка оваквим догађајима, важно нам је и да спроводимо Акциони план за образовање Рома, документ који се односи на период од 2018. до 2023. године, и на основу којег издвајамо значајна средства за школовање младих, од предшколске установе до факултета. Помажемо ромске породице, обезбеђујемо бесплатне уџбенике, екскурзије, ужине, превоз, што је довело до тога да се мења однос према школи и велики проценат деце похађа образовне установе. Не жалимо новац када је у питању култура, па тако и када на ред дођу 'Циганске ватре'. Ова манифестација је шанса да се презентује сва лепота културр Рома, али да би то било изведено у пуном сјају, потребно је још више рада, залагања и ангажованости. Не могу се припремати 'Циганске ватре' недељу или две дана, нама су потребни и садржаји попут вечери ромске поезије, попут округлих столова на којим би се разговарало о правима и потребама Рома, и општина Србобран је спремна да финансијски подржи и такве активности. У том случају стићи ће и подршка и других органа. Са 'Ленкиним прстеном', 'Србобранском браздом', 'Традиционалном жетвом' и другим манифестацијама, 'Циганске ватре' употпуњују понуду Србобрана. Тражимо од свих да се ангажују, да друштва буду агилна, да осмишљавамо нове идеје, како би се све подигло на виши ниво. То заслужују и 'Циганске ватре', а са новим садржајима биће још боље", рекао је Парошки.   


"Ватре су нам биле значајне кроз историју, а србобранске 'Циганске ватре' су нам значајне дуже од две деценије и да није тако не би толико трајале, а не би ни из године у годину било све више гостију и учесника. Чини ми се да све јаче горе како време пролази, а за све нас су важне да би се ромска заједница боље видела, да покажемо да је онога што нас спаја више него онога што нас раздваја. Заједно, интегрисани у друштво, можемо да осветлимо једни другима видике и помогнемо да останемо на добром путу, да пронађемо нове животне стазе које нас воде у будућност. 'Циганске ватре' свакако заслужују својим квалитетом, трајањем и култумим значајем да буде у календару туристичких манифестација Војводине, јер ово није догађај само за Роме и само за Србобран. Ово је, поред Међународног дана Рома, најзначајнији догађај који осликава нашу културу, окупља учеснике и госте из многих крајева и који за 23 године трајања 'гори' све снажније. Знам да свима који дођу овде живот може бити лепшим, макар на једно вече", рекла је Јелена Јовановић, покрајинска посланица.