Jan 19, 2020 Last Updated 3:39 PM, Jan 18, 2020

Школа у Турији ускоро добија анализу ЕЕ

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић уручио је данас представницима 20 локалних самоуправа уговоре о додели средстава за израду анализе енергетске ефикасности и потребних мера за 80 јавних објеката, пре свега основних школа и предшколских установа. Један од уговора припао је општини Србобран и према њему ће се анализа енергетске ефикасности извршити на објекту Основне школе "Петар Драпшин" у Турији.

Овај пројекат, вредан 100.000 евра, финансира Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) на основу Меморандума о разумевању, који је, у јулу ове године, потписала са Покрајинским секретаријатом за енергетику, грађевинарство и саобраћај. Потпредседник Милићевић изјавио је да је ово почетак једног великог, вишегодишњег посла, који подразумева анализу стања енергетске ефикасности свих 3.000 објеката у јавној својини у АП Војводини. "На тај начин ћемо постићи неколико важних циљева. Пре свега, уштеду у коришћењу енергије, и уштеду за буџете, јер се рачуни за енергенте плаћају управо из буџета. Затим, ту је еколошка димензија која подразумева много мање загађења наше околине. И не мање важно, на тај начин се обезбеђује много угоднији боравак за кориснике тих објеката, као што су школе, универзитет, те установе здравствене и социјалне заштите", изјавио је Милићевић. Он је подсетио да је у протекле три године издвојено 1,2 милијарде динара за побољшање енергетске ефикасности објеката у јавној својини, те да ће Покрајинска влада наставити да сарађује са ЕБРД у сличним пројектима.

У име општине Србобран уговор је потписао Радивој Дебељачки, члан Општинског већа. Неопходну документацију и све процедуре потребне за учешће на конкурсу припремио је и реализовао тим Канцеларије за локални економски развој општине Србобран. Уручењу уговора присуствовали су и покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић, као и представници Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), која финансира овај пројекат.

Пројектом за чију реализацију су данас додељена бесповратна средства обухваћене су 42 образовне установе, 11 зграда јавне управе, 11 здравствених установа, пет објеката социјалне заштите, пет објеката културе, по два бањска и спортска објекта, једна аутобуска станица и једна полицијска станица. Пројекат ће се, уз Србобран, спровести на територији локалних самоуправа: Апатин, Бач, Бачка Паланка, Бачки Петровац, Бела Црква, Беочин, Врбас, Вршац, Зрењанин, Ириг, Кањижа, Кула, Мали Иђош, Нови Кнежевац, Нови Сад, Панчево, Сента, Суботица и Шид.