Jul 04, 2020 Last Updated 11:39 AM, Jul 3, 2020

"Бард" део 40. "Фестивала бербе Кишкунхалаш"

Србобранско Културно-уметничко друштво "Бард" учествовало је на јубиларном, 40. "Фестивалу бербе Кишкунхалаш", који је одржан од 06. до 08 септембра у овом граду у Мађарској.

Разноврстан програм на више бина донео је забаву за љубитеље разних музичких праваца, од рока и попа, до евергрина и изворне музике и фолклора. Своје наступе имали су деца из забавишта и школа, чланови удружења грађана и КУД-ова, а посластица за све посетиоце био је велики дефиле олдтајмера у ком су нашла возила и моторцикли из Мађарске и Србије.

Ово је највећа манифестација овог типа у овом делу Мађарске и током вишедневног трајања привуче неколико десетина хиљада посетилаца. Због тога се организатори и становници Кишкунхалаша са разлогом спремају месецима раније за дочек гостију. За све госте буде по нешто занимљиво, од најмлађих до најстаријих, а цео програм преноси локална телевизија.

КУД-у "Бард" ово је био други наступ на "Фестивалу бербе Кишкунхалаш". Фолклорна група у получасовном наступу извела је сплет игара из Србије и поново одушевила посетиоце манифестације.

"Киша јесте покварила заказани дефиле учесника, али не и наш наступ. Одиграли смо игре из Груже, затим из Београдске Посавине и игре из Књажевца. Као и увек, лепо смо дочекани и примљени у Кишкунхалашу", рекла је Гордана Каћански, председница КУД-а "Бард". Зоранка Парошки, заменица председника КУД-а, истакла је да су утисци о манифестацији одлични, и поред лоших временских услова. "Лепше је играти пред више публике, али сигурна сам да ће нас сви који су нас гледали уживо или путем локалне телевизије, запамтити по добром наступу. Извели смо три кореографије у којим су се играчи смењивали на сцени, али смо све ускладили на начин да нема прекида и паузе у наступу, што је веома тешко за један састав. Уверена сам да смо посетиоцима наступом и игром донели барем мало сунца и светлости", рекла је Зоранка Парошки и захвалила организаторима на позиву "Барду" да учествује на "Фестивалу бербе Кишкунхалаш".