May 30, 2020 Last Updated 11:33 AM, May 27, 2020

"Дечија олимпијада" обрадовала целу општину Србобран

Количина енергије, рада и страсти уложених у организацију такмичења, забаве, дружења, игре, провода, а свега је овога било на претек, није могла да не донесе одличну, "за петицу", прву "Дечију олимпијаду" у Србобрану. Удружење грађана "Наша прича", заједно са вредним људима из Месне заједнице Србобран, а подржани од локалне самоуправе и десетина спонзора, донатора и волонтера, испунило је задате циљеве - да окупи на једном месту децу из свих основних школа, да их наведе да бораве у природи и да се што више баве спортом, да се кроз такмичење друже и забављају, а онда и да се широј јавности пошаље јасна порука да за заједнички рад и вредан ангажман људи нема недостижног. Ако јул сваке године обележи "Петровдан", август "Србобранска бразда" и "Циганске ватре", новембар "Ленкин прстен", онда је од 2019. године септембар резервисан за "Дечију олимпијаду".

У сунчано јутро према теренима "Наше приче", које су чланови овог удружења сами уредили, сливале су се колоне деце, од првака до осмака, у плавим, зеленим, црвеним и белим мајицама, спремни "као запете пушке" да се опробају са вршњацима из других школа и својој школи и себи, обезбеде славу победника. А ти терени некада су били најгушћим дивљим растињем закоровљена површина, која је оним најнеодговорнијим полако почела да служи и као депонија. И ту је почела прича "Наше приче" - ми преузимамо команду, ми водимо овај простор, ми окупљамо децу. За само неколико година на овом месту израсли су разни спортски терени, љуљашке, клацкалице, тобогани, клупе, стигло је и осветљење, а онда и подршка општине Србобран која увек стаје иза вредних људи. На поклон је стигла разна опрема, мобилијар и косачица, а као последња потврда изграђеног међусобног поверења - подршка за организацију прве "Дечије олимпијаде".

Даниел Пионтек, један од првих људи УГ "Наша прича", није крио задовољство постигнутим, посебно срећан што је све прошло без спортских повреда и што су деца насмејана и окићена медаљама испраћена кући. "Наше удружење је удружење комшија, пријатеља, браће и сестара, кумова, удружење другара који су одрасли овде, и зато смо успели стићи до овог циља. Ово данас је остварење наших снова и жао ми је ако неко није стигао доћи данас овде да види шта смо успели. Имамо подршку другова и одговорних људи из Месне заједнице, имамо подршку општине Србобран, и већ сада најављујемо да имамо и нове идеје које желимо да реализујемо", рекао је Пионтек и позвао становнике других делова Србобрана да свој део града прво сами среде, а онда потраже подршку за нешто више. Како је објаснио, богатство "Наше приче" лежи у више од 200 чланова који су различити и који сви на свој начин, онако како умеју и могу, доприносе заједничкој ствари, а из тога увек се роди нешто ново и нешто боље.

"Радили смо данима свакодневно да би 'Дечија олимпијада' била беспрекорна. Уложено је доста труда, окупљали смо се свакодневно, али када данас видимо оволико деце на једном месту, и оне који се такмиче и они који су само навијачи, њихове родитеље, баке и деке, онда све добија пун смисао и није нам било тешко да било шта урадимо. Месна заједница Србобран увек ће подржати људе који предузимају  иницијативу, брину се о простору у ком живе и желе да својим ангажманом учине нешто за заједницу. Такви су чланови удружења 'Наша прича', било је укључено на десетине волонтера, чини ми се сви грађана Новог насеља, и зато заслужују све похвале.", рекао је Нинослав Јокановић, председник Савета МЗ Србобран.

"Ако говоримо о утисцима, презадовољан сам оствареним и виђеним. Очекивали смо велики број људи на овом месту, али нисмо могли да претпоставимо да ћемо добити овако лепу слику. Циљ смо остварили; деца су се кроз игру и такмичење забавила, окупили смо на дружење бројне Србобранце, уредили смо један до недавно запуштен простор и оживели га. Сви радимо за децу, и породица, и школа, и локална самоуправа, и онда осетимо заједничко задовољство када остваримо овакав циљ. Данас су овде сви победници, и учесници, и посетиоци, и 'Наша прича', и Месна заједница, сви који су помогли 'Дечију олимпијаду'. Више пута сам истакао да ово што раде грађани Новог насеља најбољи пример шта се може све урадити заједништвом и солидарношћу", рекао је након такмичења Радивој Парошки, председник општине Србобран.

Зоран Мијић, члан Општинског већа задужен за образовање, саопштио је да је на "Дечијој олимпијади" учествовало 457 ученика подељених у 50 екипа, и пожелео да родитељи који су видели како су се организовали грађани Новог насеља, пренесу исти модел и у друге делове града и у друга места општине, како би се и тамо уредили поједини простори и претворили у игралишта, паркове и места за дружење. Према његовим речима, веома брзо организатори манифестације разговараће како да следећа "Дечија олимпијада" буде још интересантнија и узбудљивија, због чега ће се разматрати и могуће квалификације за учешће и увођење нових дисциплина.  

РЕЗУЛТАТИ
 
Дисциплина:
ПОЛИГОН:
1. и 2. разреди: 1. место - ОШ "Јован Јовановић Змај"; 2. место - ОШ "Жарко Зрењанин Уча"; 3. место - ОШ "Вук Караџић"
3. и 4. разреди: 1. место - ОШ "Петар Драпшин"; 2. место - ОШ "Жарко Зрењанин Уча"; 3. место - ОШ "Јован Јовановић Змај"

НАДВЛАЧЕЊЕ КОНОПЦА:
1. и 2. разреди: 1. место -  ОШ "Јован Јовановић Змај"; 2. место - ОШ "Жарко Зрењанин Уча"; 3. место - ОШ "Вук Караџић"
3. и 4. разреди: 1. место - ОШ "Вук Караџић"; 2. место - ОШ "Жарко Зрењанин Уча"; 3. место - ОШ "Јован Јовановић Змај"

ФУДБАЛ:
1. и 2. разреди: 1. место - ОШ "Јован Јовановић Змај"; 2. место - ОШ "Петар Драпшин"; 3. место - ОШ "Вук Караџић"
3. и 4. разреди: 1. место - ОШ "Вук Караџић"; 2. место - ОШ "Петар Драпшин"; 3. место - ОШ "Жарко Зрењанин Уча"
5. и 6. разреди: 1. место - ОШ "Жарко Зрењанин Уча"; 2. место - ОШ "Петар Драпшин"; 3. место - ОШ "Вук Караџић"
7. и 8. разреди: 1. место - ОШ "Петар Драпшин"; 2. место - ОШ "Јован Јовановић Змај"; 3. место - ОШ "Вук Караџић"

КОШАРКА:
5. и 6. разреди: 1. место - ОШ "Јован Јовановић Змај 1"; 2. место - ОШ "Вук Караџић"; 3. место - ОШ "Јован Јовановић Змај 2"
7. и 8. разреди: 1. место - ОШ "Вук Караџић", 2. место - ОШ "Јован Јовановић Змај 1"; 3. место - ОШ "Јован Јовановић Змај 2"

ОДБОЈКА:
5. и 6. разреди: 1. место - ОШ "Јован Јовановић Змај"; 2. место - ОШ "Вук Караџић 1"; 3. место - ОШ "Вук Караџић 2"
7. и 8. разреди: 1. место - ОШ "Петар Драпшин"; 2. место - ОШ "Вук Караџић",  3. место - ОШ "Јован Јовановић Змај"

ПЕТОБОЈ: (бацање медицинске лопте, бацање вортекса, скок у даљ из места, штафета, скакање у џаковима)
5. и 6. разреди: 1. место - ОШ "Петар Драпшин"; 2. место - ОШ "Жарко Зрењанин Уча"; 3. место - ОШ "Вук Караџић"
7. и 8. разреди: 1. место - ОШ "Јован Јовановић Змај"; 2. место - ОШ "Жарко Зрењанин Уча"; 3. место - ОШ "Вук Караџић"

СПРИНТ (40 метара)
девојчице:
5. и 6. разреди: 1. место - Анастасија Књешко; 2. место - Јасмина Васић; 3. место - Селена Гламочић
7. и 8. разреди: 1. место - Андреа Гаџић; 2. место - Јована Шипош; 3. место - Марија Феранд
дечаци:
5. и 6. разреди: 1. место - Павле Попглигорић; 2. место - Едвард Хорњак; 3. место - Бранислав Прерадов
7. и 8. разреди: 1. место - Жељко Јакшић; 2. место - Лазар Велицки; 3. место - Дејан Илић


Спонзори, донатори, покровитељи: Кафе Моменто, Дрвара Поповић, Дисконт пића Дада, ВМР алатничар, Атина плус, Кафе Балкан, Метал X Турија, Универекспорт – Маца, Мултипринт Арсен Бачак, Банковић фризерски салон, Рикс, Милан Орњаков, Пекара Драгин, Мегидо, Екслузив делукс декор, Агросимса доо, Мењачница Аца Кеш, Демакс, Анова кооперација доо, АД Пионир, МаксБет, УР ТДГ Лесковчанин, ДОО Влашки промет Нови Сад, Вулкан Комерц доо, Смарт Колор, Нијанса доо, Артемида доо, ВМР Алатница, Тодоровић Градња, Пољопривредно газдинство Миливојев, Мењачница Ања, СЗТР И, аутопревозник ИВ-КООП, Лазић Ђорђе, Чаленић Драган, Општина Србобран, Месна заједница Србобран, Дом културе Србобран, Gold cakes, ОЗЗ Србобран, Центар за спорт и туризам, ЈКП Градитељ.

Службени лист