Српски  Magyar 

Подржимо дојење!

У сусрет Националној недељи подршке дојењу која се обележава од 01. до 07. октобра, и Србобран ће се укључити у реализацију пројекта "Подршка дојењу кроз примарни ниво здравствене заштите".

Под покровитељством Покрајинског секретаријата за здравство, у просторијама Друштва за борбу против шећерне болести "Плави круг", у улици Соње Маринковић бр. 18, биће одржана радионица на тему дојења одојчади. На челу тима стручних едукатора је др Гордана Маравић Иванов, педијатар неонатолог. Предавање које је заказано за среду, 02. октобар у 17.00 часова, намењено је трудницама, будућим родитељима, мајкама које доје и подржавају дојење, као и здравственим радницима Дома здравља "Др Ђорђе Бастић".

Дојење је најприроднији дар, најздравији начин исхране новорођенчета, одојчета и малог детета до навршене друге године. Дојење и мајчино млеко унапређују здравље мајке, детета и здравље током читавог живота. Не само састав, већ је и количина млека прилагођена узрасту детета и његовим потребама и зато мајчино млеко представља стандард исхране. Дојење је много више од храњења. Мајчино млеко има непроцењиву вредност за свеобухватни развој, јер садржи све што је потребно за физички, психички, социјални, емоционални и сазнајни развој, развој свих чула (вид, мирис, слух, додир, укус) и интелигенције (говора и језика) и штити од многих инфекција и алергија, а код одојчади смањује ризик од синдрома изненадне смрти. Веома је важно да се, током боравка у породилишту, мајка и новорођенче не раздвајају, јер мајка тада може подојити дете чим се оно пробуди. Примена анестезије током порођаја (општа или епидурална) не представља препреку за рани почетак дојења. Предности дојења за мајку су многоструке: помаже успостављању емоционалне везе са дететом, смањује ризик од постпорођајне депресије, смањује крварење после порођаја и ризик од појаве анемије, доприноси нормализацији телесне масе, а дугорочни ефекти су смањивање ризика од појаве остеопорозе и појаве малигних обољења дојке и јајника. Дојење доприноси складнијим породичним односима, растерећује породични буџет, штеди време.

Подршка дојењу се реализује кроз сва три нивоа здравствене заштите, али отпочиње и завршава се кроз примарни ниво здравствене заштите. Будући родитељи су још током трудноће усмерени на тим изабраног гинеколога, Школу за труднице и саветовалиште за трудноћу где формирају став о начину храњења детета када се роди. По изласку из породилишта бригу и надзор над породицом преузимају патронажне сестре и тим изабраног педијатра. Од изузетне је важности да сви здравствени радници у ланцу подршке имају савремена сазнања у вези са дојењем како би заједно слали недвосмислену, уједначену поруку о праксама које доприносе и подржавају развој лактације. Један од најважнијих (ако не и најважнији) принцип рада здравствених радника је да првенствено не нашкоде, али да би то било могуће морају да имају сазнања о савременим стручним ставовима у вези са дојењем.

Службени лист