May 30, 2020 Last Updated 11:33 AM, May 27, 2020

Добри услови у вртићима приоритет за општину Србобран

Поводом Дечије недеље која се ове године обележава под слоганон "Да парво свако - дете ужива лако", у знак вредног јубилеја - тридесетогодишњице усвајања Конвенције Уједињених нација о правима детета, председник општине Србобран Радивој Парошки, заједно са сарадницима - члановима Општинског већа др Илијом Газеповим, Јовицом Андрићем, Радивојем Дебељачким и Зораном Мијићем, посетио је данас вртиће "Чуперак" и "Палчић" и сусрео се са васпитачима и децом из Предсшколске установе "Радост".

У оба вртића госте из локалне самоуправе дочекали су насмејани малишани, радосни због Дечије недеље, посебне пажње која им се свакодневно указује и специјалних програма и садржаја који се организују за њих. У једном од вртића на распореду је био маскенбал па је руководство општине дочекао одбор који су чинили гусари, принцезе, супермени, бетмени и други јунаци из стрипова и цртаних филмова, лепеза најдражих ликова детињства нових, али и старијих генерација. Нису изостали разговори о томе шта би ваљало још учинити да време проведено у вртићима за клинце и клинцезе буде заувек незаборавно, чуле су се песме и рецитације које су малишани научили од својих васпитачица, једноставним речима описано је шта то сваки дан морају да раде председник општине и његови сарадници, а за крај ове посете деци су подељени поклони - пакетићи слаткиша за још лепши дан. Празних руку нису отишли ни гости; њима је уручен групни дечији рад на ком је у најлепшим бојама представљена јесен.

"Ово је трећа година до како смо променили начин и концепт сусрета са децом током Дечије недеље; сада ми обилазимо објекте Предшколске установе уместо да децу чекамо на пријему у згради Скупштине општине. Прошле године били смо у вртићима у Турији и Надаљу, а данас смо обишли вртиће у Каћу и на Вашаришту. Циљ наше посете је да на лицу места видимо у какви условима деца бораве и уче, да поразговарамо са њима и њиховим васпитачицама и да се на такав начин и ми укључимо у обележавање Дечије недеље. Раније су деца долазила код нас, али је моје мишљење да је битније да ми дођемо до њих и видимо где бораве. Дружење са њима је увек лепо и занимљиво, сваки човек се добро осећа са децом па тако и ја, и веома сам задовољан оним што сам видео, посебно како објекти изгледају и какви су услови у њима. Истичем да су ова два објекта добро сређена и опремљена, али има и ствари које морамо урадити у наредном периоду. Једино сам помало тужан што немамо више деце у њима, али надам се да ће и за то доћи време. Жао ми је и што нас није дочекала и директорка 'Радости', вероватно је имала других обавеза, а са мном су вртиће обишли и чланови Општинског већа задужени за здравство, спорт и омладину, развој, образовање, што доказује да локална самоуправа увек пружа подршку овој установи. Увек може више, увек може боље и надам се да ћемо у наредном периоду успети да додатно унапредимо услове за боравак наше деце у вртићима", рекао је Парошки.

Он је подсетио да локална самоуправа издваја значајна средства, више од 50 милиона динара, за рад Предшколске установе и боравак деце у вртићима, по чему се издваја међу општинама у региону. "У области предшколског васпитања и образовања из буџета општине Србобран, у износу од 100 одсто финансира се ужина и цена целодневног боравка за треће, четврто и свако наредно дете, као и за децу ромске националности и децу са сметњама у развоју, а за сву осталу децу плаћамо пола од пуног износа и за једну и за другу услугу. Такође, по први пут обезбеђујемо новац за куповину радних листова и прибора за писање за децу ромске националности", појаснио је Парошки. 

 

Службени лист