Српски  Magyar 

Едукације АБС организоване у Србобрану

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије, у сарадњи са Саветом за безбедност општине Србобран, организовала је на Тргу Републике Дан безбедности у саобраћају, забавну и едукативну манифестацију намењену деци из Предшколске установе "Радост". Уз подршку Полицијске станице Србобран, одржано је такмичење у познавању саобраћајних прописа и правила, с циљем да се промовише безбедно учешће деце у саобраћају.

Такмичари из пет вртића ПУ "Радост", "Снежана", "Палчић" и "Црвенкапа" из Србобрана, и "Пепељуга" из Турије и "Бубамара" из Надаља, надметали су се у три засебне игре - познавање саобраћајних прописа, слагалица и квиз. Жири у саставу Александра Врсајковић, директорка ПУ "Радост", Жељко Грозданић, вођа саобраћајног сектора ПС Србобран, и Ненад Трбојевић, саобраћајни полицајац из ПС Врбас, оцењивали су знање, спретност и брзину малишана на полигону. Пет такмичара возило је тротинете, затим пет тимова са по пет такмичара склапало је саобраћајне знакове, и на крају одговарало са пет питања из области саобраћаја.

Истовремено, на штанду Агенције за безбедност саобраћаја РС млади су се могли опробати у симулатору вожње. Активисти Агенције су уз помоћ Удружења параплегичара одржали и предавање за средњошколце и младе учеснике у саобраћају, говорило се о најчешћим узроцима страдања младих у вожњи, а учесницима се обратио и Љубиша Савић који је са 17 година учествовао у саобраћајној незгоди и због грешака које је тада направио остао инвалид. За децу и ученике основних школа одиграна је позоришна представа "Пажљивко".

"Низом активности које су усмерене ка различитим циљним групама подижемо свест и знање, и мењамо ставове учесника у саобраћају. Подаци нам говоре да је у последњих пет година у Србобрану страдало 12 људи, најчешће у путничким и теретним возилима, због чега смо активности усмерили у те циљне групе. Када су у питању теретна возила угрожене особе од 31 до 45 година, а када су у питању путнички аутомобили млади од 15 до 30 година, због чега смо реализовали и трибину за младе. Поред тога, део активности је био усмерен према деци, нажалост у Србобрану је 2017. године настрадало једно дете, и највећи број деце данас страдају као путници у возилу. Тешко нам је да заштитимо децу у саобраћају, лакше их штитимо као пешаке, али тамо где родитељи треба да дају свој допринос и покажу да штите своју децу, то је да користе седишта за децу и да она буду везана сигурносним појасом. У следећем периоду, заједно са Саветом за безбедност општине Србобран поделићемо један број седишта за децу", рекао је Дејан Пешић, начелник Одељења за превенцију и едукацију Агенције за безбедност саобраћаја. До тада, имајући у виду чињеницу да у Србобрану у саобраћају учествује велики број бициклиста, дељена су светла за бициклисте, прслуци и рефлектујуће мајице.

Службени лист