Српски  Magyar 

Србобран прославио Дан општине

Свечаном седницом локалног парламента данас је обележен Дан општине Србобран. У присуству бројних гостију, представника јавног живота, јавних предузећа и установа, као и бројних грађана, седница је била прилика да се сви заједно подсетимо на учињено између 19. октобра 2018. и 19. октобра 2019. године, те још једном искаже решеност за наставак кретања путем развоја и спремност да се учини све за бољу будућност свих грађана.

Поздрављајући председнике општина Мали Иђош, Бачки Петровац и Жабаљ, представнике покрајинских институција, представнике борачких организација, добитнике годишњих награда и све госте, седницу је отворила Милена Аларгић, председница СО Србобран.

"Поштовани одборници СО Србобран, чланови Општинског већа, драги гости и суграђани, дозволите ми да вам се захвалим што сте својим присуством увеличали данашњи празник. На данашњи дан, 19. октобра тачно пре 75 година, Србобран је ослобођен од фашистичке окупације и ми Србобранци га обележавамо и као Дан општине. То је дан када се са посебним поштовањем сећамо свих бораца за слободу, свих жртви коју су пале да би се град ослободио. Честити Србобранци, борећи се за слободу и достојанствен живот у окрутним временима, оставили су светао траг у нашој прошлости и сећању нашег народа. Данашњи празник пружа нам прилику да погледамо у прошлост и подсетимо се ко су нам били преци и на који начин треба да им упамтимо то што су нам омогућили да живимо и стварамо у слободи. Сећамо се прошлости да би смо храбрије могли да корачамо кроз будућност. Од нас то траже преци, а још више наша деца. Увек су људи били наше највеће богатство, вредни, радни и поштени били и остали. Без њих Србобран не би био то што јесте. Као председница СО Србобран припала ми је част са отворим свечану седницу на којој ћемо сумирати резултате за протеклу годину и уручити највиша признања онима који су  се истакли резултатима у различитим областима и несебичним ангажовањем за добробит наше заједнице, установама и предузећима, који квалитетом свога рада доприносе развоју наше општине", рекла је Аларгић и свим грађанима Србобрана, Турије и Надаља честитала Дан општине.

Председник општине Србобран Радивој Парошки и овом приликом изразио је дубоко поштовање према свим херојима из историје овог града, свима који су у темеље новог, модерног и развијеног Србобрана уградили оно највредније чиме су располагали - свој живот. 

"Тог 19. октобра 1944. године Србобран је на крилима победничког заноса осетио укус слободе. Осмех се вратио на лица Србобранаца са вером и надом да ће мир који долази потрајати вечно. Много наших предака положило је свој живот за све нас који данас имамо могућност да живимо у слози и толераницији која краси ово наше лепо место. Да би знали да гледамо у будућност, морамо поштовати прошлост коју Србобран никада није заборавио. Нисмо заборавили наше претке који су чували шајкашку границу, нити борце у чувеним биткама за Сентомаш 1848. и 1849. године, по којима је и наше место добило име, па стога и не чуди да је велики број Србобранаца добровољно учествовао у Великом рату, Народноослободилачном рату и најновијим ратовима 90-тих годнина. Сви они заслужују велико поштовање и увек и на сваком месту спомињаћемо их са великим пијететом.

Србобран је место славне прошлости, а данас представља општину која након вишегодишње стагнације полако почиње да напредује, да враћа свој стари сјај, али, свакако, да је још пуно посла пред нама. Након преузимања одговорности за локалну власт 2016. године затечено је лоше привредно стање са великим бројем незапослених. Значајан број наших суграђана запослио се у новотвореним фабрикама у Новом Саду, што је у великој мери смањило незапосленост која је за непуних годину дана пала са око 2.500 на 1.700 незапослених. То је значано допринело и повећању животног стандарда наших грађана. Овај тренд се наставља захваљујући доброј политици Владе, а посебно неуморним радом председника Републике Александра Вучића. То је додатно утицало на јачање малих и средњих предузећа, с обзиром на куповну моћ становништва, што се може приметити и по попуњености локала у нашем месту, али и доласку нових инвестиција које су такође запослиле радну снагу (Матијевић, Аман, СД Текстил).

Наравно, и ове године општина Србобран спроводила је мере субвенционисања самозапошљавања и подршке постојећој привреди што је такође допринело смањењу броја незапослених и уз подршку младима и њиховим идејама.

Као најважнија привредна грана у нашој средини, пољопривреда је увек била ослонац укупног развоја. Управо због тога са поносом можемо рећи да смо зауставили пропадање  ЗЗ 'Србобран'. Онда када су сви мислили да је пропаст неизбежна, и радници и кооперанти, успели смо да консолидујемо пословање и за само пола године довели задругу на поље позитивног пословања. Оно што је најважније, задруга је сачувана, дугови враћени, кооперанти измирени, радници добили све неисплаћене зараде и задруга сада постаје озбиљан привредни субјекат.

Општина Србобран је издвајала из буџета субвенције и бесповратна новчана средства за пројекте из области пољопривреде, а као најбоља мера показала се бескаматно кредитирање пољопривредних газдинстава. Укупна вредност одобрених финансијских средстава износила је око 20 милииона динара, с тим да се и за ову годину остварује дупло већи износ, јер је заинересованост пољоривредника веома велика. Завршен је пројекат електрификација атара у Србобрану и Турији. Овим пројектом електрифицирано је 150 ха пољопривредног земљишта. Ово омогућава развој воћарства и повртарства, али и сеоског туризма. Циљ је једноставан, промена структуре пољопривредне производње, омугућавање већег профита у пољопривреди, изградња складишног простора и развој прерађивачке прехрамбене индустрије. Од произвођача сировина хоћемо да створимо услове за развој прерађивачке индсустрије и веће запошљавање радне снаге.

За нас је  увек најважније оно што грађани жели и очекују од људи који су изабрани да их представљају. Управо због тога смо испунили изборно обећање и вратили малу пијацу на Беглук, где је одувек и припадала, али је вољом претходника који нису марили за потребе и навике, премештена на место које грађани нису прихватили. Уредили смо цео плато, организовали пијацу, простор за свакодневни предах и разоноду, паркинг места, па је недељна пијаца код 'Сваштара' поново постала култно место окупљања Србобранаца и једно од лепших места у Србобрану.

Проласком тешке механизације Нафтне индустрије Србије уништени су многи путеви којима се они крећу. Утврђујући накнаду штете од ове компаније, коначно смо потпуно реконструисали улицу Дожа Ђерђа и Туријску, али и све путеве на траси проласка возила НИС-а. Истовремено, завршен је пут у улици Солидарности и уређени прилази, чиме је решен вишегодишњи проблем грађана овог србобранског насеља.

Нисмо седели скрштених руку и када су грађани Надаља говорили да вода за пиће није доброг квалитета, иако постоји фабрика воде, и управо због тога замењене су водоводне цеви у највећем делу насеља, а ускоро настављамо тамо где смо стали, све док цео Надаљ не буде имао потпуно нов водоводни систем. Започели смо и изградњу нове и модерне зграде Месне заједнице, која ће се налазити на месту старе, а имаће све што је неоходно грађанима, од администрације, друштвеног окупљања до свечаних тренутака који ће се тамо одвијати.

Разумели смо и наше спортисте када су нам говорили да је неопходно уредити преостали део спортског центра. Спортски центар, најстарија спортска хала у Војводини, сада је потпуно обновљена и засијала новим сјајем. Са новом кугланом која је у једном периоду служила као остава, спортски центар пружа изузетно добре услове за рад великог броја спортиста, рекреативаца и школске деце. Преко 40 милиона динара издвајамо за несметано функционисање спортских клубова и спортских објеката, а наши спортисти и спортски радници нама ово враћају кроз добре резултате и спортске догађаје. Невероватан је податак да Србобран који има 16.000 становника, има 1.200 спортиста. Наша стратегија у спорту је пружање оптималних, добрих услова и квалитетан рад са најмлађим категоријама спортиста.

Оно што је било добро и што је нашим грађанима олакшавало и побољшавало живот, наставили смо и у овој години. Бесплатни међумесни превоз на територији општине за све грађане и бесплатан ученички превоз је пракса са којом смо наставили и ове године. Не знам да ли је још неко увео бесплатан превоз за све своје грађане, али сам сигуран да смо ми то први урадили. То је још један допринос побољшању укопних животних услова наших грађана.

Колико је у нашем фокусу социјална димензија говоре чињенице да обезбеђујемо 50 посто вредности ужине за сву децу, за одређене категорије бесплатне ужине за 3. и 4. дете, бесплатни целодневни боравак за 3. и 4. дете, ромску децу, децу из социјално угрожених породица, школски прибор, за ромску децу бесплатне екскурзије, спортске стипендије, преко стотиону студентских стипендија, субвенционисање путних трошкова ученика, бесплатно летовање за вуковце, награде за ђаке генерације, размену ђака у туристичким центрима са побратимском општином Орошхаза из Мађарке. Све су то мере које доприносе, са једне стране, лакше школовање, а са друге стране мотив су за још марљивији рад наше деце. У области предшлског образовања и васпитања и њеног финансирања локална самоуправа издваја више од 50 милиона динара како би све беспркорно функционисало.

Један од приоритета локалне самоуправе је и примарна здравствена заштита свих грађана, а резултат свега тога је и акредитација Дома здравља 'Др Ђорђе Бастић' за наредних седам година. Општина Србобран на годишњем нивоу издваја чак 27 милиона динара за те намене. Тренутно уз постојеће лекаре специјалисте, финансирамо и специјализацију 4 лекара. Наш циљ у здравству је да имамо што квалитетнију примарну здравствену заштиту, али и да омогућимо здравствене услуге секундарног нивоа за наше грађане, како би многе здравствене потребе задовољили у нашем Дому здравља. Непрестано инвестирамо у објекте, опрему и кадрове, тако да је акредитација квалитета само потврда тог односа. Можемо да се поносимо што једна мала средина има тако развијену здравствену заштиту.

Србобран нема развијену привреду па сходно томе нема ни велике изворне приходе. Ако још не можемо да обезбедимо изградњу капиталних објеката, ту смо да обезбедимо све што је неопходно да наши грађани имају основне услове за живот. Зато се за социјалну и здравствену заштиту издвајају значајна средства кроз Центар за социјални рад. Треба напоменути и велику подршку коју пружамо Удружењу 'Бисер' за чије потребе се издраваја 13 милиона динара на годишњем нивоу, како би особе са инвалидитетом имале све неоходне услове за нормалан рад, друштвени живот и здравствену заштиту. Удружење је захваљујући локалној самоуправи добило акредитацију за пружање услуга у овој области.

Културну традицију и обичаје негујемо, али исто тако трудимо се да омогућимо све оно што имају већи градови - биоскоп, позориште, изложбе, промоције, концерте, што је посебно истакнуто кроз орагнизацију 'Културног лета'. Поносан сам што су млади људи преузели одговорност и кроз пројекат културно-спортског лета удахнули живост у наша места. Србобран је због тога овог лета одисао посебном живошћу. Издвајања за културу не заостају за спортом и за ову област смо издвојили око 40 милиона динара. Са поносом увек истичемо и традиционалну манифестацију 'Ленкин прстен' која је нашироко позната у нашој земљи.

Данашњи празник пружа прилику да се преиспитамо шта смо добро радили и где смо грешили, сви без изузетка и сви у локалној самоуправи, у предузећима и установама, политичким странкама. Наравно, није свима одговорност једнака, али је сви имамо, јер је на свима нама одговорност за развој Србобрана. Да поставимо питање да ли је и колико је могло више, брже и боље и зашто није. Али је ово прилика и за опуштенију и слављеничку атмосферу, а ми за славље и оптимизам имамо разлога. А имаћемо га све више јер долазе нови млади, стручни, способни и паметни, који знају и умеју, који су спремни да иду ка новим успесима, изазовима, прегнућима и добрим делима", рекао је Парошки и пожелео свим Србобранцима да Дан општине 2020. године дочекају са још бољим резултатима.

Традиционално, свечана седница Скупштине општине била је прилика за издвајање најбољих појединаца и организација, оних који су својим животним делима, ангажованошћу и трудом, учинили да Србобран постане бољи и лепши, да се за њега даље чује, да се о њему говори и у другим деловима Србије. 

Октобарска награда општине Србобран, као награда за дело које представља највредније достигнуће у науци, култури, уметности, просвети, здравству, физичкој култури, спорту, новинарству, производном раду или у другим областима привредног и друштвеног живота, ове године припала је ЈОВАНУ ТАНУРЏИЋУ за достигнућа у области новинарства. Захвалнице као признање за постигнуте примерене резултате и успехе у раду, учињене подвиге, хумана дела, као и за испољену храброст и пожртвовање у спасавању живота људи и материјалних добара, додељене су: ПРОТОЈЕРЕЈУ СТАВРОФОРУ ДРАГОМИРУ ТРИФУНОВИЋУ, ПРОФ. ДР МИРЈАНИ ЉУБОЈЕВИЋ, БАЛЕТСКО РИТМИЧКОЈ СЕКЦИЈИ "ЗВЕЗДИЦЕ" из НАДАЉА, у чије име је награду примила Татјана Вујанић, МЕСНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ СРБОБРАН, у чије име је наградио примио Нинослав Јокановић, председник Савета МЗ, и ДОМУ ЗДРАВЉА "ДР ЂОРЂЕ БАСТИЋ", који је представљао др Властимир Кладар.

Награде лауреатима уручили су Радивој Парошки, председник општине, и Милена Аларгић, председница Скупштине општине.

Захваљујући у име свих награђених, Јован Танурџић пожелео је да сваки Србобранац, и млади и стари, а и он међу њима, стане у строј и још једном постане војник Србобрана, спреман да учини све за свој град и брани његов углед и част. 

"Србобран је био и остао понос свих нас Србобранаца. Данас у васколиком свету живи много Србобранаца, успешних у свом послу, мислим да је тренутак да са њима успоставимо везу, могу Србобранци пуно да помогну. Србобран има све услове да се и ми Србобранци ангажујемо и повежемо, да овде буде више запослених, да овај град буде значајан не само у Војводини и Србији, него и у свету. Да помогнемо да у Србобрану буде више успешних фирми, посла и да млади који сада стасавају остају овде. Живео наш Србобран", рекао је, између осталог, Танурџић.

Jован Танурџић је Србобранац, рођен 1946. године у Бечеју. Школе је учио у Бечеју, Србобрану, Новом Саду и Београду. Радни век је провео у новосадском Дневнику, где је био новинар и уредник, упоредо објављујући текстове у другим штампаним и електронским медијима. Исказао се и као спортски функционер Кошаркашког савеза Војводине и Кошаркашког савеза Југославије. Допринео је у организацији Европског јуниорског првенства у кошарци 1988. године, које је одржано у Србобрану. Био је извештач и руководилац националних тимова на пет олимпијских игара, више од 50 националних такмичења, светских и европских првенстава. Аутор је више књига са спортском тематиком, коаутор је Монографије АП Војводине енциклопедијског формата, аутор је књиге Салашарски дивани, где је уврстио и приче о салашима у србобранском атару и начину живота на њима. У богатој новинарској и спортској каријери добијао је награде и признања. У новинарству три пута годишњу награду Дневника, награду "Бранко Бајић", Награду УСН Србије за животно дело, Мајску награду Србије, Спартакову награду, Признање ФИБЕ, Златне значке КСЈ и КСВ.

Протојереј ставрофор Драгомир Трифуновић од 1991. године на служби је у Турији. Радио је и као вероучитељ. За време његовог службовања у цркви је обновљена сала за вернике, канцеларија за службенике, гараже и помоћне зграде, бунар са пијаћом водом, враћена је зграда Светосавског дома, црквена земља и обновљено сеоско гробље, обновљен крст испред цркве, обновљен Свети храм.

Проф. др Мирјана Љубојевић, рођена Икрашев, је доктор биотехничких наука, ванредни је професор за ужу научну област Хортикултура и пејзажна архитектура на Пољопривредном факултету Универзитета у Новом Саду. Као веома млад истраживач добитник је три престижне  националне награде - "За жене у науци", "Покрени се за науку" и "Др Зоран Ђинђић" за младог научника и истраживача, за свеобухватан допринос у науци. Учесник је бројних домаћих и међународних конферениција и гостујући професор на већем броју европских универзитета. Управник је Института за воћарство, виноградаратво, хортикултуру и пејзажну архитектуру.

Балетско ритмичка секција "Звездице" из Надаља траје више од 30 година и улепшава животе деце и одраслих, који их подржавају у њиховом раду. Несебична љубав, пажња, мотивација и упорност су карактеристике ове секције, њихов рад је обогатио детињство деци и ојачао културу у малом месту Надаљ.

Месна заједница у историји Србије и Србобрана има велику и дугу традицију, међутим годинама је губила на значају, све до 2018. године када нова група људи, са новим идејама долази на чело Месне заједнице. Некарактеристичним активизмом за ову институцију, несебичним залагањем, уз пуно рада и енергије постали су иницијатор многих акција које су успешно реализовали, уз подршку локалне самоуправе. МЗ Србобран је 20 година организатор манифестације "Србобранска бразда", која је постала један од брендова општине Србобран, организатор је низа акција као што су прикупљање хране и подела пакета за социјално угрожена лица, а поводом божићних и новогодишњих празника деци из социјално угружених породица обезбеђивала је новогодишње пакетиће. Организатор је низа акција уређења Србобрана, активно је учествовала у организацији 1. Дечије олимпијаде у Србобрану.
 
Дом здравља "Др Ђорђе Бастић" ове године је добио признање као другопласирана установа по квалитету услуга које пружа у Србији, од стране Института за јавно здравље "Батут", као и акредитацију на седам година. Акредитација је поступак оцењивања квалитета рада здравствене установе, на основу примене оптималног нивоа утврђених стандарда рада здравствене установе у одређеној области здравствене заштите, односно грани медицине. Дом здравља је респектабилна и поуздана установа у чије услуге грађани имају потпуно поверење, створено је окружење у којем се негује беспрекорност у раду, професионални развој свих запослених, тимски рад и људскост у односу са пацијентима, све ово је допринело да се препозна квалитет рада Дома здравља. Ова установа пружи преко 140.000 различитих прегледа и обави преко 120.000 различитих анализа. Пружање услуга за 16.000 људи је интезивно и доступно, пружају се бесплатни прегледи спортистима, спроводе се бесплатни превентивни прегледи.

 

Службени лист