Српски  Magyar 

Обележена годишњица ослобођења Турије и Надаља

Општина Србобран крварила је у Другом светском рату и на простору Турије и Надаља, чији су поједини становници, такође, положили животе за слободу коју данас сви уживамо. На данашњи дан пре 75 година фашисти су протерани и из ова два места, због чега су на споменицима палим борцима и жртвама окупације данас положени венци и још једном изречене речи вечите захвалности.

Венце у Србобрану и Надаљу положили су представници општине Србобран, Милена Аларгић, председница СО, и др Илија Газепов и Ђорђе Џеков, чланови Општинског већа, чланови савета ових месних заједница, као и бројни ђаци који су на места одавања почасти положили венце цвећа из својих башти. 

"На данашњи дан пре тачно 75 година житеље ових простора је обасјало сунце победе које је донело ослобођење од фашистичке окупације. Славимо дан када је Турија постала победник, заједно са остатком Србије, а о нашем народу и нашој земљи се причало у свим деловима света. Србобран, Турија и Надаљ су поднели велике жртве и током НОБ-а из наше општине је погинуло укупно 359 бораца - 181 борац из Србобрана, 109 из Турије и 68 из Надаља. Они су дали оно највредније што су имали, своје животе, и тиме платили цену слободе свих нас. Због тога нас на данашњи дан обузимају и туга и срећа; сјајан траг у нашој прошлости оставили су ови храбри и честити људи, борећи се за слободу и достојанствен живот у окрутним временима. Велико им хвала за све што су нам подарили, хвала им што су нам поклонили цивилизацијску и моралну победу и због свих бораца који су нам подарили слободу, знамо на који начин треба да им узвратимо - да живимо достојно поштеног човека, да школујемо се и радимо, да још храбрије корачамо кроз живот. Преносимо деци и ђацима поруку о делима која се не смеју заборавити, о вредностима која су вам предати у аманет - која је цена слободе и како се она чува и поштује", рекла је крај спомен бисте народном хероју Петру Драпшину, Милена Аларгић, председница СО Србобран.