May 31, 2020 Last Updated 11:33 AM, May 27, 2020

Србобрану пола милиона динара за планску документацију

Четрнаест градова и општина у Војводини, међу којима је и општина Србобран, добило је данас укупно 9,3 милиона динара из покрајинског буџета за суфинансирање пројеката који треба да допринесу развоју ефикасне и модерне локалне самоуправе у функцији грађана и привреде.

Уговоре су корисницима средстава уручили потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић. У име општине Србобран уговор је потписао Радивој Дебељачки, члан Општинског већа. Према одредби уговора, нашој локалној самоуправи је припало 510.000 динара. Како је потпредседник Милићевић истакао, општине ће средства искористити за израду планских докумената којима се дефинишу јавне и развојне политике у њиховим локалним срединама. Ту се пре свега мисли на анализу резултата по постојећим планским документима који су важећи до 2020. године, али и на адекватну припрему за израду планова развоја на локалном нивоу за период од 2021. до 2027.

„Нови Закон о планском систему налаже израду стратегије развоја за период 2021–2027. за Републику Србију, затим план развоја АП Војводине и планове развоја на локалном нивоу. Тај процес је веома важан, односно мора постојати плански приступ развоју у економији, привреди, али и свим другим областима друштвеног живота“, нагласио је Милићевић. Он је истакао да је важно да се планирање ради координисано од државног и покрајинског до локалног нивоа, како бисмо имали усаглашене планске документе због рационалног коришћења ресурса. „Важно је да се дефинишу развојне политике на локалном нивоу спрам ресурса којима те средине располажу, како би се на најбољи начин валоризовале, односно биле окренуте и грађанима и привреди. Верујем да ћемо посао који нам предстоји заједнички и координисано успешно урадити до 2021. године“, рекао је Милићевић.

Секретар Бјелић је нагласио да сви градови и општине на територији Србије морају имати усвојене планове развоја до 1. 1. 2021. године. Ти планови ће се односити на период од 2021. до 2027. године, и у складу су са временским оквирима дефинисаним у Европској унији. „На овај начин покушавамо да уведемо комплетну администрацију у одређене оквире и да обезбедимо адекватне услове за даље повлачење средства из ЕУ“, рекао је Бјелић и додао да је циљ и то да се јасно дефинишу развојни концепти на територији сваке јединице локалне самоуправе. Он је навео да ће Покрајинска влада у следећој години са 45 милиона динара суфинансирати израду нових планских докумената, односно планова развоја у свих 45 градова и општина у Војводини, у складу са новим Законом о планском систему, по јасно дефинисаној методологији.

На овогодишњем конкурсу, уз општину Србобран, подржани су пројекти из Сечња, Бача, Сремских Карловаца, Панчева, Куле, Шида, Нове Црње, Оџака, Ирига, Житишта, Кикинде, Сремске Митровице и Опова.

Службени лист