May 26, 2020 Last Updated 2:46 PM, May 22, 2020

У "Бисеру" Обележен Дан особа са инвалидитетом

Низом садржаја осмишљених на начин да јавности представе бројна умећа и вештине младих окупљених у Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама "Бисер", као и са намером да се још једном гласно поручи да наше друштво мора да има осећај и разумевање за потребе свих категорија друштва, у Србобрану је данас обележен 03. децембар - Међународни дан особа са инвалидитетом.

Овај дан у агенди "Бисера" остаће забележен по бројним активностима и сусретима; прво је јавности представљен нови простор у коме ће од сада функционисати Удружење, за чију су адаптацију и уређење средства заједно издвојили Министарство за рад запошљавање, борачка и социјална питања, општина Србобран и Нафтна индустрија Србија, а затим је у Ерсте банци отворена изложба ликовних радова штићеника "Бисера". Истовремено, на аутобуској станици у Србобрану отворена је продавница рукотворина и производа који настају у Удружењу, а за поподне је на Палићу заказано заједничко представљање нових партнера - Удружења за помоћ МНРО "Бисер" и Пољопривредне стручне службе из Врбаса, која ће убудуће саветодавно помагати активности на производњи органске хране у пластеницима "Бисера".

Обиласком нових просторија у Партизанској улици на Вашаришту, и дружењем са младим из "Бисера", подршку локалне самоуправе раду Удружења још једном је потврдио Радивој Парошки, председник општине Србобран. Уз речи да се Србобран поноси "Бисером", он је истакао да је локална заједница увек препознавала и ценила рад и труд лица које воде Удружење и брину о младим са инвалидитетима. "Пре само две године смо рекли да ћемо овај објекат довести у ред и на корист особама са инвалидитетом, чак смо и брже то урадили него што смо мислили. 'Бисер' свакодневно хумано делује и надам се да ће ускоро ово Удружење, са акредитацијом за пружање три врсте социјалне помоћи, ускоро прерасти у установу, чиме би се отвориле шире перспективе за унапређење услова рада живота и рада лица са инвалидитетом", рекао је Парошки и пожелео штићеницима "Бисера" леп и успешан боравак у новим просторијама.

Још један чин појединца, Лазара Шућова из Надаља, потврдио је хуман и одговоран однос заједнице и друштва према једном њеном делу. Наиме, овај млади човек поклонио је "Бисеру" путнички аутомобил, који је Удружењу неопходан за свакодневно функционисање. Традиционално, подршка "Бисеру" стигла је и од пријатеља из Удружења за борбу против шећерне болести "Плави круг", који су и овом приликом прегледали све присутне и посаветовали их како да чувају своје здравље. Са штићеницима "Бисера" дружили су се и ученици Основне школе "Жарко Зрењанин Уча" из Надаља.

Све госте поздравила је и захвалила им на подршци Славка Попић, председница Удружења за помоћ МНРО "Бисер". Неки од бројних пријатеља "Бисера", председник општине Србобран Радивој Парошки, др Илија Газепов из Удружења "Плави круг", и донатор аутомобила Лазар Шућов, овом приликом добили су од "Бисера" специјалне захвалнице за успешну сарадњу. 

Службени лист