Српски  Magyar 

Школе и грађани обележили Савиндан

Светосавском академијом у сали Малог позоришта јуче је обележен Савиндан - школска слава. Садашњи и бивши просветни радници, заједно са ученицима, свештеницима Српске православне цркве, представницима локалне самоуправе и грађанима, имали су прилику да виде приредбу посвећену првом српском архиепископу и првом српском просветитељу - Светом Сави. 

Школску славу ове године организовала је Основна школа "Вук Караџић", чије је директорка Јулкица Поповић прва просветним радницима и ђацима честитала Савиндан.

"Импонује нам што на наше приредбе долази много људи, очигледно да то добро радимо. Захваљујем се нашим ученицима и наставницима који су приредбу припремили, издвојили су доста времена и уложили велики труд, а поготово је било тешко све реализовати због тога што смо десетковани због болести током зиме. Честитам школску славу Светог Саву свим ђацима, мојим колегама просветним радницима широм земље Србије, а на првом месту колегама из општине Србобран", рекла је Поповић.

"Сабрасмо се на овом лепом месту у великом броју, као што смо и пре пола године када смо имали свечану академију поводом осам векова самосталности Српске православне цркве, што је заслуга баш нашег Светог Саве. Њему и његовим делима која је чинио за православну цркву, просветитељство и науку, дугујемо велико поштовање. Ако желимо да набројимо шта је све Сава учинио за српски народ, било би потребно да се окренемо око себе и погледамо у школе, цркве, домове здравља, судство, јер он је ударио темеље свим овим важним институцијама у српској држави. Морамо чувати успомену на њега, то чине школа и црква, али исто треба да чине и сви остали, јер му много дугујемо", рекао је отац Јован Кезан, свештеник СПЦ у Србобрану.