Српски  Magyar 

Храстове саднице за здравију будућност

Парк природе Бељанска бара богатији је од данас за 200 садница храста. Уколико се младо дрвеће добро и у високом проценту прими, за десетак и више година на овом мести нићи ће вредна шума, још једна зелена и здрава оаза Турије и општине Србобран. Акцију су на иницијативу месних заједница Србобран, Турија и Надаљ, извели бројни млади и нешто старији грађани, ученици, спортисти, чланови разних цивилних друштава, који као заједничке именитеље имају безусловну љубав ка природи и жељу да је очувају од сваке врсте девастације.

"Циљ ове акције је очување и побољшање животне средине, али и жеља да директно укључимо наше суграђане у решавање овог комплексног вишедеценијског проблема, где се сви заједно боримо да одржимо природу и да јој помогнемо у борби против климатских промена. За овај амбициозан подухват се пријавио велики број људи, првенствено деце, чиме су јасно демонстрирали одговоран однос ка животној средини", рекао је Нинослав Јокановић, председник Савета Месне заједнице Србобран.

Према његовим речима, чланови савета све три МЗ заједно су осмислили и кренули у реализацију садње 200 младица хрсата. "Иницијативу смо упутили локалној самоуправи и 'Градитељу', који су нам изашли у сусрет и обезбедили нам 200 садница храста. На наш позив грађанима да заједно садимо дрвеће, одазвали су се здравствени радници, просветари, приватни предузетници, читави спортски колективи, деца. Као што се зна, ово није прва оваква акција, већ су две реализоване крајем прошле године. Прво смо на Вашаришту посадили око 4.000 стабљика, а затим је и у Каћу, у сарадњи са Удружењем грађана 'Наша прича', уз игралиште посађено још 200 младих стабала. Озелењавање неће стати, јер нам је жеља да нашој деци оставимо много лепшу и еколошки чистију животну средину, на целој територији општине Србобран", рекао је Јокановић.  

Његов колега који води Савет МЗ Турија, Милош Јовановић, истакао је да изабрана парцела уз мост у Турији, на обали канала, била идеалан избор за реализацију акције пошумљавања.

"Драго ми је да видим да су се у највећем броју нашем позиву одазвали млади. Желели су да учествују у акцији и заједнички смо посадили 200 садница храста. Будућа шумица и јесте сађена за те младе људе, за њихову здравију будућност и за зеленију будућност целе општине. Сматрамо да је наша околина изузетно сиромашна када су у питању шуме и зеленило уопште, зато смо и одлучили да порадимо на таме. Ова акција је само једна од многих које ће бити реализоване, а позивам грађане да се обрате својој месној заједници и предложе који би то још простори били адекватни за пошумљавање. Радо ћемо размотрити сваки предлог и озеленити површину, ако то услови дозвољавају", рекао је Јовановић.

Уз пошумљавање, учесници у акцију обишли су  Парк природе и покупили сваки комад смећа који су пронашли. Део акције био је и "Плави круг" - Друштво за борбу против дијабетеса, чији су активисти вршили мале здравствене прегледе и мерили притисак и ниво шећера у крви.

 

Службени лист