Српски  Magyar 

Еко квиз "Прљаво или чисто - није исто" и у Србобрану

Ученици све четири основне школе у општини Србобран учествоваће у едукативном еко квизу "Прљаво или чисто - није исто", који је намењен ученицима од петог до осмог разреда. Такмичења у школама "Вук Караџић" и "Јован Јовановић Змај" у Србобрану, те "Петар Драпшин" у Турији и "Жарко Зрењанин Уча" у Надаљу, одржаће се у среду, 12. фебруара.

"Циљ еко квиза је подизање нивоа свести основаца о значају заштите животне средине, као и знања о рециклажи и екологији. Ученици ће кроз питања која проверавају знање, али и кроз занимљиве игре бити у прилици да, између осталог, науче зашто је рециклажа важна, шта се може рециклирати и како се правилно раздваја отпад. Након првог круга такмичења, уследиће општинско финале, а победничка школа представљаће општину Србобран на регионалном такмичењу Јужнобачког региона за управљање отпадом. Квиз се организује у оквиру сарадње општине Србобран и ГИЗ пројекта 'Управљање отпадом у контексту климатских промена (ДКТИ)', а спроводи га НВО 'Еколошки талас'.

Пројекат 'Управљање отпадом у контексту климатских промена (ДКТИ)' који спроводи Немачка организација за међународну сарадњу – ГИЗ, у партнерству са Министарством заштите животне средине, у 17 локалних самоуправа ради на унапређењу система управљања отпадом на локалном и регионалном нивоу. У оквиру пројектних активности у Јужнобачком региону за управљање отпадом, у осам локалних самоуправа активности се спроводе са циљем повећања степена рециклаже, увођења примарне сепарације отпада, али и општем унапређењу рада локалних комуналних предузећа. Такође, ГИЗ пројекат пружа подршку локалним самоуправама у планирању и доношењу стратешких докумената, која укључују план увођења примарне сепарације и план смањења биоразградивног отпада, а све у циљу унапређења стања у овој области. Истовремено, активности укључују и подршку регионалној сарадњи кроз израду регионалног плана управљања отпадом", саопштили су организатори еко квиза.

Службени лист