Српски  Magyar 

Обележен Дан победе над фашизмом

Полагањем венаца на спомен обележју посвећеном палим борцима и жртвама фашизма на Тргу слободе у центру Србобрана, данас је обележен Дан победе над фашизмом и Дан Европе. Вредан јубилеј - 75 година од капитулације нацистичке Немачке, прилика је да се јавност још једном подсети на непролазне вредности слободе, правде и једнакости и свих других тековина светске борбе и победе над силама злог фашизма.

У име локалне самоуправе венац је положила Милена Аларгић, председница Скупштине општине Србобран. "Свечаним полагањем венаца почело је обележавање 75.годишњице победе савезника у Другом светском рату. Наша је обавеза да се сећамо 09. маја и да учинимо све да се спречи ревизија историје, као и да не дозволимо да се после 75 година они који су уништавали свет и подизали концентрационе логоре, приказују као хероји, а они који су били жртве приказују као злочинци. Зато сећањем на овај дан, на све дане славне борбе против фашизма, у ствари чувамо сећање на славну историју и спречавамо да се поново догоди њени ревизија", рекла је Аларгић. 

На опасности и претње које разни облици фашизма и неофашизма стављају пред савремена друштва, у обраћању јавности указао је Радивој Дебељачки, члан Општинског већа, који је истакао да се од борбе против фашизма не сме и не може одустати ни данас, јер су те опасности константне и прете да униште слободна друштва која градимо. "Обележавамо 75 година од победе над фашизмом у Европи и Дан Европе, са жељом да се присетимо свих оних жртава које су пале за нашу слободу. Српски народ веома је страдао у Другом светском рату и то је оно што заувек морамо да памтимо. Борба против фашизма још увек није завршена, нажалост фашизам је присутан и даље, у великој мањини нашег друштва, али сведоци смо да се и даље он појављује и да није искорењен. Сведоци смо последњих дана таквих спорадичних случајева, напада на народне посланике, нешто напада на зграду РТС, да се прети моторним тестерама, да се покушава урушити целокупан државни систем и насилно доћи на власт, и против таквих метода су се борили и наши преци због којих данас обележавамо овај велики дан - Дан победе. Морамо да се супротставимо таквим методама и једном за свагда кажемо - НЕ фашизму, и сви заједно покушамо учинити све да направимо демократичније и боље друштво", рекао је Дебељачки. 

Службени лист