Српски  Magyar 

Обележен Светски дан заштите животне средине

Садњом младог јасена у парку на Тргу слободе и уклањањем отпада са обала Великог бачког канала, општина Србобран, заједно са друштвено активним организацијама и клубовима, те бројним грађанима, обележила је данас 05. јун - Светски дан заштите животне средине.

Акција је почела у 09.00 часова, када су се у центру Србобрана окупили бројни грађани, свесни важности очувања животног простора и опасности које прете из неодговорног односа према околишу. Посебан импулс акцији дао је и један од иницијатора целог догађаја, Живорад Ђурић - Жића Марадона, хуманитарни радник и љубитељ природе, који је осмислио акцију и уз подршку локалне самоуправе спровео је у дело.   

"Низ година бавимо се заштитом животне средине, од формирања Парка природе Бељанска бара, преко чишћења обала свих водотокова кроз Србобран, пошумљавања и активности на спречавању свих врста загађења. Ипак, загађивање и даље постоји, спомињем реку Кривају која није само србобрански проблем, исто се односи и на Велики бачки канал, који је еколошка црна тачка Европе, али ми покушавамо увек да решимо проблеме у нашој кући, са нашим загађивачима и на добром смо путу да то решимо. Немамо много загађивача јер нисмо велика индустријска средина, али хоћемо да нашим примером покажемо да се неке ствари могу померити са мртве тачке ако има добре воље. Светски дан за заштиту животне средине користимо да свима скренемо пажњу на опасности које нам прете и укажемо нашим грађанима и нашој деци колико је важно борити се чистији и животни простор", рекао је овом приликом Радивој Парошки, председник општине Србобран.

Он је подсетио да је претходне године општина Србобран пошумила око седам хектара површина, а током ове јесени биће пошумљено додатних шест у Надаљу. Вишемилионска средства за пошумљавање обезбеђена су кроз конкурсе Министарства за заштиту животне средине. "Србобран има најплоднију пољопривредну земљу у Европи, али наш, недовољно пажљив однос, угрожава хумусни слој земљишта и нашим великим површинама потребан је ветрозаштитни појас. Он ће спречити разношење ситних честица хумуса, спречиће да нешто највредније чиме располажемо трајно угрозимо и тако га сачувамо за будућност", рекао је Парошки.

Акција је, према његовим речима, била усмерена и ка едукацији деце, али и прилика да се код оних старијих апелује на свест и савест, како и сви у будућности другачије гледали на еколошке проблеме. "Зато и обележавамо Светски дан заштите животне средине, а да се активизам не био свео на само један дан, одлучили смо да заштитимо простор Шумице, да на њему негујемо аутентичне врсте овог поднебља, јер Србобран то заслужује. Развијање тог арборетума, праћење раста биља у њему, неговање засада, научиће и нашу децу правилно да размишљају. Такође, важан допринос даће о оснивање Покрета горана и све наше акције усмерене су ка младим, оним који ће сутра бити носиоци активности на заштити животне средине", рекао је Парошки.

Живорад Ђурић - Жића Марадона, захвалио је локалној самоуправи, и општини Србобран и Месној заједници Србобран, на спремности и одлучности у спровођењу свих акција, што је, према његовим речима, "најбољи доказ одговорног и добронамерног односа према средини и грађанима које представљају". "Моја парола је - Помози деци кад је најтеже! Човек који има циљ дође и до пута и тако сам и ја дошао до Србобрана. Много деце има разне потребе, Удружење за помоћ МНРО 'Бисер' се одлично бави ублажавањем њихових проблема, али и други морају да помогну, како смо ових дана помогли ми. Данас смо засадили једно дрво, очистили делове обала Великог бачког канала, и не смемо се више понашати као да се ради о контејнеру. То су водотокови и реке које морају да се воле, природа нам је дала шансу за живот, и наш је циљ подстаћи младе да схвате шта значи МАЈКА ПРИРОДА и колико је важно бринути о њој. Покажимо се кроз дела", поручио је Жића Марадона.

Својим порукама и саветима акцију обележавања Светског дана заштите животне средине подржали су и професор Оливер Фојкар из Покрајинског завода за заштиту природе, и Ивона Керкез, докторанд Шумарског факултета у Београду, а придружили су јој се деца из Удружења "Бисер", ученици основних школа, чланови спортских клубова и других удружења грађана. 



       

Службени лист