Aug 04, 2020 Last Updated 1:09 PM, Jul 31, 2020

Парошки: Уредићемо 110 километара путева

Радивој Парошки, председник општине Србобран, обишао је данас неколико позиција у Србобрану и србобранском атару, на којим се у последње време значајно улагало у реконструкцију саобраћајница. Ови радови покренути су са циљем унапређења квалитета живота грађана и стварања бољих услова за свакодневне радне активности. Последња од тих позиција је наставак уређења тзв. "преког пута", где је у правцу Врбаса пре само две недеље уређено додатних један километар важне саобраћајнице за многе пољопривреднике. Председник општине Парошки најавио је за наредни период реконструкцију више од 110 километара путева у улицама у сва три места општине Србобран, као и наставак уређења атарских путева.

"Саобраћајна инфраструктура у општини Србобран је стара и морали смо из општинског буџета, али и уз подршку других нивоа власти, издвојити средства за реконструкцију појединих улица у граду, посебно за оне које су биле у веома лошем стању чак до те мере да се радило више о изградњи него о реконструкцији. Исто то нас чека и у 2021. години, када ћемо уредити више од 100 улица кроз пројекат јавно-приватног партнерства. То је једини начин да девастиране улице у најкраћем року потпуно обновимо, али и обезбедимо њихово одржавање у наредних 10 година. То је велики финансијски подухват, дуг десет година, а послови реконструкције и уређења биће готови за две. У старе путеве сваке године морамо да уложимо значајна средства за одржавање, које најчешће није ефикасно, али сада ћемо кроз наведени пројекат добити нове и квалитетне правце и то за мање средстава, што је веома важно. Пројекат по којем ћемо радити већ је одредио улице које ћемо сређивати и на годишњем нивоу издвајаћемо око 40 милиона динара за ову намену", појаснио је Парошки.

Обилазећи атарске путеве у србобранским пољима, председник општине издвојио је наставак уређења "преког пута" као одличан пример како Месна заједница и агилни људи који је воде, уз подршку локалне самоуправе, могу са мало средстава уредити атарски пут по најбољим стандардима и тако свим пољопривредницима олакшати кретање до радних површина.

"Стални разговори са пољопривредницима мотивисали су нас да нешто учинимо на наставку уређење 'преког пута', веома важног за рад у пољима. Договор са пољопривредницима је да продужимо сређивање овог атарског пута и уз подршку општине Србобран, средили још један километар ка Врбасу. Проширили смо пут на осам метара, радне машине су изравнале целу деоницу, а онда смо пуном дужином насули стругани асфалт. Сада се трактори и пољопривредне машине могу мимоилазити без било каквих проблема и сви пољопривредници веома су задовољни учињеним. Остало нам још непун километар до надвожњака на аутопуту, до уласка у врбаски атар, чиме ће пољопривредници добити могућност да кад год им је потребно заобиђу Србобран и крећу се безбедно само овим правцем. У будућности ово може бити обилазница за целокупан саобраћај", рекао је Нинослав Јокановић, председник Савета МЗ Србобран.

На овај начин уређиваће се и други атарски путеви у општини Србобран, најављено је приликом обиласка "преког пута".

"Рад месних заједница је у последње две године, од избора нових руководстава, постављен на најбољи начин и оне су спона између грађана и општине Србобран. Непосредан контакт са грађанима нам је омогућио да чујемо њихове потребе и многе идеје су претворене у стварност, уз издвајање малих финансијских средства, али уз велики ангажман људи. Тако је уређен и овај пут и жеља пољопривредника је била да се уради ова деоница. Радује нас да смо испунили њихова очекивања, посебно када имамо велико смањење прихода од пољопривредног земљишта. Сличне акције и пројекте ћемо наставити са посебном енергијом, јер ће нам уређење улица у Србобрану, Турији и Надаљу обезбедити нове велике количине струганог асфалта. Све ћемо то моћи усмерити у уређење нових атарских путева на исти начин како је то учињено са 'преким путем'. Стругани асфалт нам је служио и да уредимо нове паркинге код Основне школе 'Јован Јовановић Змај' и велике пијаце, затим улицу Солидарности смо спојили са главним путем и уредили правац којим се улази у само насеље, као и за друге пројекте", рекао је Парошки.

Заједно са председником општине Србобран и председником Савета МЗ, саобраћајнице у граду и атару обишли су и Милена Аларгић, председница Скупштине општине Србобран, Радивој Дебељачки, члан Општинског већа, и Ђорђе Радетић, директор ЈКП "Градитељ".