Aug 04, 2020 Last Updated 1:09 PM, Jul 31, 2020

Парошки грађанима: Будимо одговорни, поштујмо мере

Радивој Парошки, председник општине Србобран, позвао је данас грађане Србобрана, Турије и Надаља да поштују све мере и препоруке у борби за очување здравља и сузбијање заразе COVID 19, које прописују и налажу државни и општински кризни штаб.

"Након десетак заражених у првом таласу, општина Србобран је до сада имала повољну епидемиолошку ситуацију, али сада поново имамо неколико случајева новооболелих од коронавируса. Једноставно, појава већег броја заражених људи у суседној општини Врбас, приморала нас је да донесемо нове мере које ће омогућити спречавање снажног ширења заразе. Имамо и случајеве у којим се због симптома сумњало на коронавирус, али је тестирање показало да су те особе COVID негативне и да имају друге врсте распираторних и других инфекција. У сваком случају, морамо бити опрезни и одговорни према себи, али и другима. У овом смислу веома је важна одлука коју смо донели, а односи се на одустајање од јавних окупљања поводом Ивањдана у Надаљу и Петровдана у Србобрана, што ће бити први пут после дугог низа година, међутим, то је један од начина да се спречи ширење коронавируса. Ови скупови би били високо ризични, јер се за Петровданске свечаности у нашем месту окупља више хиљаде људи. Мере које је данас донео Штаб за ванредне ситуације општине Србобран, усмерене су на повећањe здравствене безбедности, као што је мера скраћењa радног времена за угоститељске објекте, јер нам је здравље грађана на првом месту, мада морамо имати разумевања и за пословне интересе предузетника. На ову меру смо се одлучили и због тога што је рад кафића и ресторана у општинама Врбас и Кула ограничен на 20.00 часова, па уколико изостане наша слична одлука, стварају се услови да многи из околних градова постану гости наших локала и евентуално прошире заразу. И без тога, важно је смањити велика окупљања и наших грађана, не само у кафићима већ и у кладионицама и другим објектима. Исто тако све велике породичне прославе: свадбе, рођендани и слична окупљања, треба свести на меру која ће обезбедити максималну здравствену безбедност присутних. Тамо где се људи окупљају важно је да се поштују прописане мере, као што су ношење заштитних маски, држање социјалне дистанце од најмање 1,5 метара, редовна употреба средстава за дезинфекцију и друге. Морамо бити опрезни и одговорни, јер оно што се десило у Врбасу и Новом Саду, може да се деси и нама у Србобрану. Зато предузимамо све ове мере", рекао је Парошки.

Према његовим речима, све похвале за друштвено одговорно понашање заслужио је и Коњички клуб "Вранац" због одустајања од организације традиционалне Петровданске касачке трке, која је требала да се одржи јуче. Ове трке из године у годину окупљају велики број гледалаца из целог региона и у овом тренутку могле су представљати велики ризик за здравље грађана.

Председник општине Србобран и Командант Штаба за ванредне ситуације подсетио је грађане да је за њих најважније и најефикасније да се придржавају свих мера које прописује Кризни штаб за сузбијање заразне болести COVID 19, и медицинска струка, као и да се на време јаве лекару уколико примете неке од симптома који упућују на могуће оболевање. "Наш Дом здравља добро је припремљен за први пријем пацијената, опскрбљен је довољном количином заштитних средстава и другом опремом и постоји јасно утврђена процедура како се поступа са COVID позитивним пацијентима. БУДИМО ОДГОВОРНИ", поручио је на крају Парошки.