Српски  Magyar 

Радивој Дебељачки изабран за председника општине Србобран

Нови председник општине Србобран Радивој Дебељачки најавио је у свом првом обраћању у локалном парламенту наставак активности извршне власти и свих служби и сервиса управе на већ покренутим пројектима и пословима, али и улагање додатне енергије при извршавању обавеза и задатака, са само једним циљем - да резултати коју буду постигнути обезбеде унапређење свих сегмената живота грађана Србобрана, Турије и Надаља.

Дебељачки је искористио прилику да захвали грађанима на подршци исказаној на локалним изборима 21. јуна, подсетио да одлични резултати за одговорне људе представљају обавезу, пре свега, као и да избор на руководеће функције мора мотивисати све изабране појединце да у рад уложе додатну енергију и напор, како би цело друштво могло напредовати. Такође, речи захвалности Дебељачки је упутио и на рачун свог претходника на месту председника општине - Радивоја Парошког, истичући да ће искуство које је током мандата пренео на младе сараднике, помоћи да успешно наставе све послове.

Дебељачки је говорио о посебним областима у које локална самоуправа жели да усмери додатну пажњу и активности, пре свега осврћући се на привреду и пољопривреду, али и при томе не губећи из фокуса потребе у здравству, образовању, култури и спорту. 

"Поштовани грађани и грађанке општине Србобран, уважени одборници и одборнице, даме и господо,

Дозволите ми да се у име Српске напредне странке и изборне листе 'Александар Вучић - За нашу децу', захвалим грађанима који су подржали наш програм, идеје и све оно што је до сада постигнуто од када је Српска напредна странка преузела одговорност за вођење наше Општине. Захваљујемо се и осталим грађанима који су искористили своје бирачко право а не деле нашу визију развоја, или сматрају да су други програми били квалитетнији, јер је управо то одлика демократичности и права на другачије мишљење које, свакако, поштујемо.

Ипак, задовољни смо што смо успели да и поред апсолутне већине у Скупштини општине нађемо заједнички језик са нашим коалиционим партнерима: Савезом војвођанских Мађара, Групом грађана 'Зоран Дудварски' и Српском радикалном странком, са којима ћемо делити одговорност у периоду пред нама. Дозволите ми да посебну захвалност искажем Радивоју Парошком, према коме и лично и професионално гајим велико поштовање. Сматрам да ће искуство које је преносио бити од непроцењивог значаја да задатак и одговорност који су грађани поставили пред нас, буде лакше остварив.

Резултат који је постигла Српска напредна странка на свим нивоима, велика је обавеза и одговорност јер није лако оправдати поверење које су вам грађани указали, али је са друге стране велики ветар у леђа чињеница да иза себе имате историјски резултат, какав је наша листа остварила на претходним изборима. Због тога морамо наставити тамо где смо стали, али и уложити додатне напоре да наши резултати буду још бољи, како би грађанима омогућили што квалитетније услове живота у нашој локалној заједници.

У времену које је пред нама очекује нас доста изазова и промена, пажљиво трошење буџетских средстава на основу добро планиране расподеле по приоритетним пројектима, који се морају односити на боље услове и квалитет живота наших грађана. Наставићемо да улажемо у инфраструктурне пројекте трудећи се да корак по корак решавамо вишедеценијске потребе, за чију реализацију је неопходно уложити додатне напоре, а ја сам уверен да тим који је данас предложен да преузме на себе одговорност вршења власти, има енергију да истраје у овим намерама. Посебно желим да напоменем да нам је веома важан равномеран развој свих наших насељених места јер желимо да омогућимо једнаке могућности за раст животног стандарда на целој територији општине Србобран. Због тога ћемо наставити да улажемо и у руралне средине, пре свега пажљивим слушањем потреба грађана који тамо живе и раде. За нас су Србобран, Турија и Надаљ једнако важни, а поред добре комуналне и инфраструктурне опремљености, важно је да наставимо стварање што бољих услова за квалитетно образовање, што такође представља важан сегмент животног стандарда.

Приоритет остаје развој привреде, пре свега малих и средњих предузећа конкретним мерама подршке, али и подстицај за отварање нових фирми и занатских радњи јер је постало приметно да се све више наших суграђана опредељује за такав начин пословања, што је знатно поправило стање на тржишту рада. Циљ је да, пре свега на локалном нивоу, учинимо све да створимо што боље услове како би се подстакла оваква врста активности јер се она вишеструко враћа кроз веће опште приходе, па се самим тим утиче и на већу могућност инфраструктурног инвестирања.

Наравно, као претежно пољопривредна средина, од велике је важности да општина Србобран пружи снажну подршку развоју пољопривредних газдинстава, пре свега кроз бескаматно кредитирање, едукације и усмеравање наших пољопривредних произвођача да још више користе изворе финансирања са виших нивоа власти, за шта је потребна што ефикаснија Општинска управа чија је једна од улога да буде сервис за такве врсте услуга.

У периоду који је пред нама, у области екологије и заштите животне средине, очекује се наставак започетих пројеката, пре свега, у интензивнијем пошумљавању и заштити водених токова, али и ефикаснијем одлагању отпада, где је направљен значај искорак и послата јасна порука да општина Србобран недвосмислено размишља и у овом правцу. Овакви пројекти за циљ имају и унапређење здравља људи где је превенција најважнија. С тим у вези, општина Србобран може да се похвали квалитетном примарном здравственом заштитом захваљујући великим напорима да наш Дом здравља има најбоље могуће услове за рад, пре свега великим улагањем локалне самоуправе. Борићемо се да и у овим изазовним временима одржимо тај корак заједничким улагањем са вишим нивоима власти чија ће нам подршка бити од великог значаја.

Општина Србобран има богату историју, и управо је то један од разлога због чега је што већа понуда културних садржаја кроз активно укључивање културно-уметничких друштава и удружења која негују традиције и обичаје наше средине и заједнице, један од услова да грађани осете приврженост месту у коме живе. Због тога ћемо наставити да пружамо подршку онима који делују у овом правцу, уз добру анализу културних дешавања и догађаја који се реализују на територији наше општине, на основу чега је неопходно одредити приоритете и јасно направити план даљег развоја ове области.

Исто тако, не мање важно је нагласити јасну намеру даљег улагања у спорт, пре свега за наше најмлађе суграђане, којима морамо омогућити још боље услове кроз инвестирање у нове спортске терене, реконструкције постојећих објеката, али и да кроз финансирање спортских удружења подржимо велики број деце која одлучују да се баве разним спортовима који су им на располагању.

На самом крају, још једном желим да поручим да смо ми који данас преузимамо одговорност вршења власти свесни чињенице да нам је указана велика част да представљамо све грађане општине Србобран. Циљеви који су пред нас постављени нису лако оствариви, али су достижни. Могу да кажем у своје лично име, а верујем и у име својих сарадника, да ћемо се трудити да разумемо потребе наших грађана и оправдамо велико поверење које су нам дали. Само преданим радом заједно можемо постићи бољитак и већи развој наше средине, разумевајући једни друге и  прихватајући разлике које неминовно постоје", истакао је у првом обраћању одборницима и јавности Радивој Дебељачки, нови председник општине Србобран.

Службени лист