Српски  Magyar 

И "Бисер" обележио Дечију недељу

У наставку обиласка установа и удружења у којим се окупљају млади људи, а поводом Дечије недеље, председник општине Србобран Радивој Дебељачки обишао је данас Удружење за подршку МНРО "Бисер". Заједно са сарадницима, Милицом Зарић, заменицом председника општине, и др Илијом Газеповим, чланом Општинског већа, Дебељачки се сусрео и разговарао са младима који користе услуге "Бисера", као и са председницом удружења Славком Попић.

"С обзиром на то како је овај објекат некада изгледао, право је задовољство видети га потпуно реновираног, споља и изнутра, а кад се томе дода очигледно задовољство запослених у 'Бисеру' и корисника њихових услуга, јасно је да су уложена средства и залагање људи оправдани, одлично усмерени и служе општем добру. Иако је 'Бисер' удружење грађана, ја лично никад их нисам одвајао од институција које су део система локалне самоуправе, јер је реч о организацији која је потпуно посвећена бризи о особама са сметњама у развију и без њиховог рада многи наши грађани би морали да путују у друге општине да добију потребне услуге, што би им значајно отежавало живот. Због тога је обавеза општине да учини максималан напор и пружи подршку Удружењу 'Бисер'. Данас смо дошли у посету поводом Дечије недеље, али сам желео и да свима у удружењу лично саопштим да иако је дошло до промене на водећим позицијама у општини, неће доћи до промене у односу ка овој организацији. Наша подршка ће бити у складу са могућностима, али и даље значајна", рекао је Дебељачки приликом посете дневном боравку "Бисера". Он је посебно захвалио многим Србобранцима који су показали хуманост и солидарност у учествовали у реконструкцији "Бисера".

Као и приликом посета вртићима, гости нису стигли празних руку, поново је било слаткиша и сокова, причало се о разним темама, о другарству у дневном боравку, а чуле су се идеје да би у будућности требало уређивати игралиште у дворишту објекта.  

Иако је локална самоуправа добро упозната са радом "Бисера", председница Удружења упознала је руководство општине Србобран са плановима и будућим активностима у вези са о особама којима је потребна додатна брига. 

"Хвала на подршци које континуирана и омогућава нам да радимо са овим лицима. Захваљујући општини Србобран достигли смо овај ниво развоја услуга и социјалне заштите, али и уредили и опремили овакав дневни боравак, каквих је мало у Војводини. Поред дневног боравка, још 100 деце има услуге раног третмана и морам истаћи одлучну сарадњу са свим вртићима, школама, Домом здравља, и трудимо се да на време препознамо дете са одређеним проблемима и укључимо рад са дефектолозима. Све је подигнуто на виши ниво, али је наш циљ да проширимо услуге. Пратећи интересе корисника, процењујемо да ће нам у будућности бити потребно да развијамо услугу становања уз подршку, која је најхуманија и најприхватљивија за особе са инвалидитетом. У наредном периоду нас очекује заједнички рад са Центром за социјални рад у стварању правне подлоге за покретање нових услуга", рекла је Попић.