Oct 28, 2020 Last Updated 12:49 PM, Oct 28, 2020

Ликовни аматери изложили радове у Србобрану

Субота за нама била је посебна јер је у галерији Дома културе после много времена одржан прави скуп поштовалаца уметности. Реч је о смотри ликовног стваралаштва аматера, односно свечано је отворена Зонска смотра ликовних уметника аматера Војводине. Изложени су ликовни радoви сликара из: Бачке Паланке, Бача, Бачког Петровца, Беочина, Врбаса, Жабља, Новог Сада, Темерина и Србобрана. Одабир ликовних радова је направио селектор мр Миле Игњатовић, историчар уметности из Новог Сада.

„Дуги низ година сам укључен у рад са аматерима и могу да кажем да је аматерска уметност код нас у последњих двадесетак година добила статус грађанства, иако у неким уметничким круговима постоји и даље ниподаштавање када се говори о аматерима. Не делим то мишљење и веома је танка линија између аматеризма и академске уметности. При избору сам имао концепт да буду заступљени радови из што више техника и тема. Изложени радови су веома добри и имао сам тежак задатак пред собом. Одабрани радови иду на Покрајинску смотру“, рекао је Игњатовић на отварању узложбе.

Ситуација са COVID 19 је евидентно утицала на то да се број пристиглих радова умањи, у поређењу са претходним годинама, али квалитет није изостао и било је веома тешко изабрати оне најбоље, тврди Сава Мучибабић, секретар Савеза уметничких стваралаца аматера Војводине. „Било би одлично када би имали толико велику галерију да у њој изложимо све радове који се појаве у току једне године и то би била највећа ликовна манифестација на свету, али то је немогуће. Селекција је неопходна и она увек представља лични став, али нема сумње да се и ове године доста радило и да поново имамо одличну изложбу“.

Покрајинска смотра ликовних уметника аматера Војводине биће богатија за 21 изабрано дело, мећу којима су и два из Србобрана. Уметници су Естер Киш и Војислав Милошев.

У галерији Дома културе тренутно су изложени поменути ликовни радови уметника аматера који су изабрани да представљају Јужнобачки округ на смотри ликовних аматера Војводине.

Ове и све друге радове можете уживо погледати у Галерији установе културе у Србобрану, Цара Лазара 6, у наредним данима, најкасније до петка послеподне.