Српски  Magyar 

Обележена годишњица ослобођења Турије и Надаља

Полагањем венаца на спомен обележја страдалим борцима у Народно-ослободилачком рату и жртвама фашистичког терора у Турији и Надаљу, данас је обележена 76. годишњица од ослобођења ова два места у општини Србобран. Турија и Надаљ ослобођени су 22. октобра 1944. године, три дана након ослобођења Србобрана.

Венац у Турији, и име општине Србобран, положили су Милица Зарић, заменица председника општине, Јовица Андрић, члан Општинског већа, док су у име Месне заједнице то учинили Милош Јовановић, председник Савета МЗ, и Душан Михајловић, члан Савета МЗ Турија.

"Турија традиционално крај споменика Петру Драпшину и на месту где су забележена сва имена Туријаца страдалих у Другом светском рату, обележава 22. октобар, Дан ослобођења места. Ове године изостало је веће окупљање, али није изостало сећање и поштовање на 109 наших суграђана који су пали као жртве фашизма", рекао је Јовановић.

Уз представнике локалне самоуправе, у Надаљу су венац у име Месне заједнице положили и Дејана Алексијевић, председница Савета МЗ, и Бранко Кобац, члан Савета.

"Ми грађани дужни смо да чувамо негујемо сећања на пале борце и све друге жртве фашизма, на оне који су платили највећу цену, својим животима, могућност да ми данас уживамо у слободи. Те успомене морају се стално преносити новим генерацијама", рекла је Дејана Алексијевић, председница Савета МЗ Надаљ.

"Након Србобрана, обележавамо и 76 година од ослобођења Турије и Надаља. Општина Србобран положила је у Другом светском рату на олтар слободе 359 живота и морамо наставити неговати антифашистички дух и чувати мир који су нам они обезбедили", рекла је Милица Зарић, заменица председника општине Србобран.

Службени лист